Skoči do osrednje vsebine

Vlada podaljšala ukrepe

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 so sodelovali vršilka dolžnosti direktorice Direktorata za zdravstveno varstvo na Ministrstvu za zdravje Marija Magajne, psiholog Peter Markič in vladni govorec Jelko Kacin.

Pregled podatkov je Kacin začel s 7391 včeraj opravljenimi testiranji na novi koronavirus in potrjenimi 1767 okužbami, delež je 23,9 odstotka. Včeraj je v bolnišnicah umrlo 32, v domovih starejših občanov (DSO) 14, skupaj 46 oseb. Bolnišnično oskrbo sta včeraj potrebovala 1302 pacienta, 5 več kot v torek. Skupaj je bilo iz bolnišnic sicer odpuščenih 91 pacientov. Se je pa včeraj povečalo tudi število oseb, ki so potrebovale intenzivno nego. Takih pacientov je bilo 215, 13 več kot v torek. V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana danes beležijo 348 pacientov, kar pomeni 4 manj kot dan prej. Tudi na intenzivni terapiji so imeli 3 paciente manj, skupaj 60 pacientov.

14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev znaša 956. Pomurska regija ima še vedno najvišjo incidenco 1576, nekoliko nižja je incidenca Koroške regije 1538. Kar 7 regij – Obalno-kraška, Goriška, Primorsko-Notranjska, Osrednjeslovenska Posavska, Gorenjska in Zasavska – ima 14-dnevno incidenco že pod 1000. Aktivnih primerov pozitivnih na virus covid-19 v državi trenutno 20.041.

Med občinami po številu pozitivnih primerov izstopajo: Celje 43, Kamnik 46, Kranj 44, Slovenska Bistrica 45, Velenje 55, Zagorje ob Savi 31, Koper 32, Domžale 27, enako število okužb so imeli tudi v Trebnjem. V Novi Gorici so zabeležili 24 okužb, v Črnomlju in Trbovljah jih je bilo 21, v Žalcu pa 22. V Ljubljani je bilo novih okužb 205, v Mariboru pa 95.

V drugem valu je do danes covid bolezen prebolelo 2000 oskrbovancev domov, samo včeraj 110, med zaposlenimi pa več kot 1000, samo včeraj več kot 40. Beležimo pa za sredo novo pozitivnih 178 stanovalcev in še 90 med zaposlenimi. Med domovi, ki so imeli včeraj največ novo pozitivnih, so: DSO Trebnje 19, Dom starejših na Fari, Prevalje 12, v Horjulu 11, na Ptuju 12, v Lendavi kar 27 dodatnih in v DSO Izlake 12.

Vlada se je na današnjem zasedanju seznanila z oceno Strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije covid-19 pri Ministrstvu za zdravje in po besedah Magajne odločila, da se za sedem ali štirinajst dni podaljša uporaba ukrepov in omejitev, ki so našteti v samostojnem sporočilu za javnost po seji vlade.

Glavni razlog za to odločitev je intenzivno kroženje virusa v populaciji. Beležimo sicer rahel upad deleža pozitivnih oseb za včerajšnji dan, a nam podatki, da je danes v bolnišnicah hospitaliziranih 1302 pacientov, od tega 215 na intenzivni negi kažejo, da je to največja dneva obremenitev za zdravstveni sistem do danes. Dokler se število hospitaliziranih v bolnišnicah res ne bo bistveno znižalo, sproščanja ukrepov zato ni pričakovati. Je pa vlada sprejela sklep, da ministrstvo za zdravje pripravi za obravnavo in sprejem načrt sproščanja ukrepov za naslednjo redno četrtkovo sejo vlade.

V nadaljevanju je Magajne prešla na predstavitev včeraj objavljene uredbe v uradnem listu o spremembah in dopolnitvah odredbe o začasnih ukrepih na področju organizacije zdravstvene dejavnosti zaradi obvladovanja nalezljive bolezni covid-19, ki med drugim ureja izvajanje hitrih testov tudi v socialnih zavodih.

Tako bodo morali izvajalci zdravstvenih storitev in socialni zavodi zagotavljati redno testiranje oseb, ki delajo v njihovi ustanovi. Testiranje je obvezno, če se pri izvajalcu pojavi okužba, in sicer najmanj, enkrat tedensko, znotraj posamezne organizacijske enote izvajalca, kjer se je okužba pojavila. Testiranje izvajajo od pojava okužbe in še najmanj 14 dni po zadnji ugotovljeni okužbi v tej organizacijski enoti, navaja odredba.

V socialnih zavodih testiranje izvajajo na ravni celotnega socialnega zavoda. Testiranje oseb, ki delajo pri njih in so okužbo prebolele v zadnjih treh mesecih, ni obvezno. Testiranje izvaja izvajalec oziroma socialni zavod sam, če za to nima pooblastila ali zmogljivosti, se poveže z drugim izvajalcem oziroma socialnim zavodom, ki ima pooblastilo za izvajanje testov. Za testiranje se uporabljajo hitri antigenski testi. Kot še določa odredba, se testiranje in poročanje uvajata postopoma, v celoti pa do 7. decembra.

Določeni domovi hitre teste sicer že uporabljajo. Ena tretjina domov, ki ima dovolj kadra, bi lahko testiranja izvajala sama, vsi ostali domovi pa jih bodo lahko izvajali s pomočjo zdravstvenih domov ali posebne mobilne enote. Za oblikovanje slednjih bo potrebnih nekaj dni, saj je treba zagotoviti ustrezni kader.

 

Peter Markič

Peter Markič | Avtor: Nebojša Tejić/STA

1 / 3