Skoči do osrednje vsebine

Videokonferenčno zasedanje obrambnih ministrov držav članic Nata v formatu misije Okrepljena prednja prisotnost v Latviji

Danes je potekalo videokonferenčno zasedanje obrambnih ministrov držav članic Nata, ki sodelujejo na zavezniški misiji Okrepljena prednja prisotnost v Latviji (enhanced Forward Presence – eFP). Glavna tema ministrskega zasedanja, na katerem je sodeloval državni sekretar na Ministrstvu za obrambo Uroš Lampret, je bila aktualno stanje in delovanje misije eFP v Latviji v razmerah pandemije Covid-19, poleg tega pa so ministri obravnavali tudi regionalne varnostne izzive in trende ter nadaljnjo dinamiko transatlantskih odnosov in sodelovanja.

V Latviji deluje ena od skupno štirih večnacionalnih bataljonskih bojnih skupin eFP, medtem ko so preostale tri nameščene na Poljskem, v Litvi in Estoniji. V njej ob gostiteljici Latviji in vodilni državi Kanadi sodeluje še devet zaveznic, vključno s Slovenijo, sestavlja pa jo približno 1.500 mednarodnih pripadnikov. Omenjena enota eFP je tudi v razmerah covid-19 polno operativna in opravlja svoje poslanstvo v podporo odvračalno-obrambni drži Nata na vzhodu. Slovenija v kanadsko vodeni bojni skupini eFP v Latviji neprekinjeno in uspešno sodeluje od njene vzpostavitve junija 2017 dalje. Od junija 2020 v Adažiju deluje 49-članski slovenski kontingent, ki mu je pridodan črnogorski artilerijski izvidniški oddelek. Naslednji kontingent bo na delovanje v Latvijo napoten predvidoma sredi meseca decembra.

Državni sekretar Uroš Lampret je v svojem nastopu poudaril pomembno podporno vlogo Slovenske vojske pri obvladovanju epidemije covid-19 v državi. Ne glede na s tem povezane izzive in naloge slovenski pripadniki še naprej uspešno izvajajo svoje poslanstvo v mednarodnih operacijah in na misijah po svetu, vključno z eFP v Latviji, kjer deluje drugi največji kontingent Slovenske vojske v tujini. Gre za eno od naših prednostnih misij, ki je zgodba o uspehu in ji ostajamo zavezani dolgoročno. Izrazil je zadovoljstvo, da kanadsko vodena bojna skupina eFP tudi v zahtevnih razmerah covid-19 ohranja polno operativno zmogljivost in pripravljenost. Ob tem se je posebej zahvalil gostiteljici Latviji in vodilni državi Kanadi za zagotovljeno podporo našim pripadnikom ter Črni gori za zelo dobro sodelovanje pri oblikovanju, napotitvi in delovanju skupnih kontingentov v eFP. Izrazil je upanje, da se bodo lahko obrambni ministri v tej sestavi čim prej tudi fizično srečali, ter željo po ogledu terenske vaje bojne skupine eFP in srečanju s slovenskimi pripadniki na misiji, ko bodo epidemiološke razmere to omogočale.    

V povezavi s preostalimi obravnavanimi tematikami je poudaril potrebo po celovitem spremljanju razvoja dogodkov v širši regiji, proaktivno odzivanje na dezinformacijske kampanje ter vlogo in prizadevanja regionalnih organizacij, zlasti Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) in EU.