Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Raščan na virtualnem zasedanju zunanjih ministrov EU in držav južnega sosedstva

Državni sekretar dr. Stanislav Raščan se je udeležil virtualnega zasedanja zunanjih ministrov držav članic Evropske unije in držav južnega sosedstva. Tokratno zasedanje ki je bilo namenjeno izmenjavi pogledov na prihodnost partnerstva med Unijo in njenimi južnimi sosedami v okviru 25. obletnice začetka Barcelonskega procesa.

med avdio-video konferenco

Državni sekretar Stanislav Raščan | Avtor Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Zasedanje je potekalo na povabilo visokega predstavnika EU za skupno zunanjo in varnostno politiko in podpredsednika Evropske komisije Josepa Borrella, evropskega komisarja za sosedstvo in širitev Oliverja Várhelyja in španske zunanje ministrice Aranche González Laya, Dogodek je potekal v luči obeleževanja 25. obletnice Barcelonske deklaracije, ki je bila sprejeta 27. novembra 1995 in je postavila temelje za sodelovanje v Sredozemlju, predstavlja pa začetek tako imenovanega Barcelonskega procesa.

Osrednja tema tokratne razprave je bila prihodnost strateškega partnerstva v Sredozemlju, med EU in njenimi južnimi sosedami, v luči napovedane prenove južne dimenzije evropske sosedske politike. Slednja je bila sprejeta leta 2004 in nazadnje prenovljena leta 2015. Priprave na proces prenove južne dimenzije evropske sosedske politike so se začele že 21. septembra 2020, ko so ministri na delovnem kosilu v okviru Sveta za zunanje zadeve opravili razpravo o prihodnosti partnerstva z južnim sosedstvom. 15. in 16. oktobra 2020 so predsedniki držav in vlad na Evropskem svetu sprejeli sklep, da bodo decembra 2020 opravili strateško razpravo o južnem sosedstvu.  

Državni sekretar dr. Raščan je v svojem nastopu poudaril pomen partnerstva in sodelovanja v Sredozemlju, še posebej pri spopadanju s skupnimi izzivi, kot so pandemija covid-19, terorizem, migracije in podnebne spremembe. Podprl je načrtovani proces prenove partnerstva na podlagi vključujočega dialoga z državami južnega sosedstva, ki bo privedel do oblikovanja konkretnih ciljev v odnosih med Evropsko unijo in državami južnega sosedstva, zlasti na področju zagotavljanja stabilnosti in varnosti v regiji, trajnostnega razvoja in gospodarske rasti, učinkovitega upravljanja z migracijami, boja proti terorizmu, vladavine prava in človekovih pravic. Državni sekretar dr. Raščan se je ob tem zavzel za okrepitev političnega dialoga med Unijo in državami južnega sosedstva tako na ministrskem kot na najvišjem nivoju, kot je bilo dogovorjeno že na sredozemskem vrhu v Parizu julija 2008.