Skoči do osrednje vsebine

Podaljšanje javne razprave o izhodiščih Strateškega načrta Skupne kmetijske politike

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je pripravilo uvodna gradiva in anketo o izhodiščih v okviru Strateškega načrta Skupne kmetijske politike (SKP) ter odprl oširoko javno razpravo, katere namen je skupaj s širšo zainteresirano javnostjo preveriti, ali so pripravljene analize stanja v kmetijstvu, živilstvu, gozdarstvu ter z vidika širšega podeželja dovolj celovite in jasne. Rok za izpolnitev ankete se podaljšuje do 2. 12. 2020.
Fotografija je informativna

Fotografija je informativna | Avtor: MKGP

Ministrstvo želi v okviru javne razprave tudi preveriti, ali je bil identificiran ustrezen nabor izzivov in potreb, saj te že nakazujejo bodoče ukrepanje v okviru SKP po letu 2020. Na podlagi rezultatov ankete bodo pripravljena izhodišča dopolnjena in nadgrajena.

V sodelovanju s strokovnjaki, partnerji in Evropsko komisijo je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) pripravilo analizo stanja, SWOT analizo in opredelilo potrebe za vse specifične cilje na področju kmetijstva, predelovalne industrije, gozdarstva in razvoja podeželja. Analiza SWOT temelji na celovitem, splošnem opisu trenutnega stanja v Republiki Sloveniji, na skupnih kazalnikih stanja, ki jih je določila Evropska komisija, ter drugih najnovejših kvantitativnih in kvalitativnih informacijah, kot so študije, vrednotenja, sektorske analize ter izkušnje iz preteklosti.

Pripravljeni dokumenti predstavljajo osnutek analize stanja, analize SWOT ter opredelitev potreb za Strateški načrt SKP, ki se bo v prihodnje še dopolnjeval. Gre torej za delovni dokument, ki je podlaga za razpravo in nadaljnje delo pri pripravi Strateškega načrta SKP. Ministrstvo bo rezultate javne razprave skrbno preučilo in po potrebi še dopolnilo omenjene dokumente. Vsebine se lahko tekom nadaljnjega dela spremenijo in prilagodijo tudi na podlagi usklajevanja z Evropsko komisijo,  predhodnega vrednotenja in okoljske presoje.

Na podlagi analize SWOT in ocene potreb MKGP pripravlja intervencijsko strategijo, v kateri so poleg intervencij, določene tudi kvantificirane ciljne vrednosti in mejniki za doseganje specifičnih ciljev. Tudi zaradi tega je pomembno, da se v zvezi z uvodnimi poglavji bodočega Strateškega načrta SKP doseže čim večji konsenz s strokovno in zainteresirano javnostjo. Osnutek Strateškega načrta SKP bo predvidoma pripravljen do konca leta 2020.

Vsebinsko usmeritev in podlago za pripravo Strateškega načrta SKP predstavlja Resolucija o nacionalnem programu o strateških usmeritvah razvoja slovenskega kmetijstva in živilstva »Naša hrana, podeželje in naravni viri od leta 2021«.

Javna obravnava izhodišč v okviru Strateškega načrta SKP

Ker želimo vključiti čim širši krog zainteresirane in strokovne javnosti v pripravo Strateškega načrta SKP ponovno pozivamo najširšo zainteresirano javnost k sodelovanju ter izpolnitvi strukturirane anketo. Vsako mnenje šteje in bo skrbno preučeno s strani pripravljavcev podlag za bodočo SKP. Mnenja najširše javnosti lahko veliko prispeva h kakovostnejšemu Strateškemu načrtu SKP ter sooblikovanju Skupne kmetijske politike za naslednje programsko obdobje.

Odziv kmetov, združenj in organizacij, institucij, posameznikov in zainteresirane javnosti pa pričakujemo preko spletne ankete, ki bo - po podaljšanju roka - odprta do srede, 2. 12. 2020 do konca dneva.

Pripravljena gradiva in anketa so na voljo na spletni strani: