Skoči do osrednje vsebine

Šircelj: Brezplačna malica za vse otroke do 3. dohodninskega razreda

Ukrepe vlade na gospodarskem, socialnem in zdravstvenem področju v šestem protikoronskem zakonu je predstavil minister za finance Andrej Šircelj.

V zakonu se podaljšuje nadomestilo za začasno čakanje na delo. Uvaja se možnost 100-odstotnega nadomestila za čakanje, če skupni znesek ne bo presegal 800.000 evrov, kar je meja tudi za državne pomoči podjetjem v EU. Če pa bodo podjetja vložila vlogo za 80-odstotno nadomestilo za čakanje, skupni znesek ni omejen. Višji predvideni odstotek nadomestila bodo uveljavljala predvsem manjša podjetja, vendar pod pogojem, da te možnosti niso izčrpali že v prvem valu epidemije.

Pri povračilu fiksnih stroškov sta vpeljana dva razreda kot merilo za določitev višine povračila stroškov. Če so se podjetju prihodki zmanjšali za več kakor  70 odstotkov, bo prejelo 108 tisoč evrov nadomestila, če pa so se zmanjšali  za 30 do 70 odstotkov, pa bo nadomestilo 54 tisoč evrov. Podjetje bo dobilo nadomestilo za vse tri mesece skupaj 20. januarja 2021. Za podjetja z večjim obsegom prometa pa bo nadomestilo znašalo 514 tisoč oziroma 207 tisoč evrov.

Podaljšuje se moratorij za odplačila kreditov, in sicer do 30. aprila 2021, z možnostjo podaljšanja za šest mesecev. Jamstvena shema je dodatno sproščena, vendar banke tega instituta večinoma niso uporabile, saj je ukrep izkoriščen le od 2–- do 3-odstotno. V večjem obsegu pa banke s podjetji sklepajo likvidnostne kredite. Podaljšuje se ukrep subvencioniranja skrajšanega delovnega časa.  Vlada bo financirala zaščitno opremo za športnike in plačala malico za vse otroke staršev do 3. dohodninskega razreda. Odlogi plačila davkov in prispevkov za zdaj ostajajo obveznost podjetij in njihov odpis ni predviden.

Kacin je omenil tudi incident, v katerem je bil udeležen direktor NIJZ Milan Krek. O dogodku je bila nekaj po 16. uri obveščena tudi Policijska uprava Ljubljana. Ugotovljeno je bilo, da sta dva moška hodila za osebo in jo neupravičeno snemala, posnetek pa predvajala na družbenem omrežju. Oškodovanec je podal predlog za pregon kaznivega dejanja neupravičenega slikovnega snemanja po 138. členu Kazenskega zakonika. Policisti z zbiranjem obvestil še nadaljujejo in bodo o vseh znanih okoliščinah obveščali pristojno državno tožilstvo.

Kacin je v imenu vlade najodločneje obsodil včerajšnji z ničimer izzvani napad in nedopustno nadlegovanje direktorja NIJZ. Pohvalil je odziv posameznih politikov in strank ter vseh, ki so dogodek obsodili, tudi odziv obeh novinarskih organizacij, ki sta se od ravnanja samooklicanega novinarja ogradili.

Andrej Šircelj

Andrej Šircelj | Avtor: Danijel Novakovič/STA