Skoči do osrednje vsebine

Ob doslednem upoštevanju ukrepov prvi znaki umirjanja

Uradni govorec Jelko Kacin je na novinarski konferenci povedal, da je bilo včeraj ob opravljenih 5673 testih potrjenih 1546 okužb, kar pomeni, da je delež okužb znašal 27,25 odstotka ‒ tri odstotne točke manj kot dan prej. Okuženih je bilo ob dobrih 1100 manj opravljenih testov sicer kar četrtina manj kot v sredo.

“Zagotovo je to sporočilo, ki smo si ga zelo želeli,” je poudaril uradni govorec in dodal, da pa so podatki iz DSO še naprej skrb vzbujajoči, saj spet kažejo skok okužb med oskrbovanci in zaposlenimi. Število okužb pri stanovalcih se je včeraj povečalo za 250, aktivnih okužb je trenutno 2510 (skupaj v drugem valu 4424). Število okužb pri zaposlenih se je povečalo za 81, aktivno okuženih 905 (skupaj v drugem valu 1656).

Podatki o zasedenosti postelj kažejo, da je bilo včeraj v bolnišnicah hospitaliziranih 1254 bolnikov s COVID-19, kar pomeni, da je bolnišnično oskrbo včeraj potrebovalo 16 bolnikov več kot dan prej. Manj bolnikov kot v sredo se je včeraj zdravilo na intenzivnih oddelkih, in sicer je intenzivno nego potrebovala 201 oseba. Že včeraj popoldne smo poročali, da je bilo prostih še 20 intenzivnih postelj. Iz vseh bolnišnic je bilo v četrtek sicer odpuščenih 68 ljudi oziroma deset manj kot dan prej. Umrlo je 31 oseb.

Koordinator za bolniške postelje bolnikov s COVID-19 Carotta: V bolnišnicah se stanje umirja

Koordinator za bolniške postelje bolnikov s COVID-19 pri ministrstvu za zdravje Robert Carotta je ocenil, da so v bolnišnicah dosegli vrh hospitalizacij in da se bo število hospitaliziranih v prihodnjem tednu počasi začelo zmanjševati. A hkrati je poudaril, da se bo to zgodilo le, če ne bo kakšnega novega izbruha, ki si ga slovensko zdravstvo ne more privoščiti.

Povedal je tudi, da je bilo odslej med bolnišnicami premeščenih 778 bolnikov s COVID-19, a da se to v zadnjem času zmanjšuje. Po njegovem mnenju to pomeni, da bolnišnice v večini primerov zmorejo obvladovati svoje bolnike. Medtem ko je bilo prejšnji teden v povprečju 16 premestitev na dan, so jih v četrtek opravili le še pet, je še dejal.

Inšpektorji med nadzori presojajo na podlagi konkretnih dejstev in okoliščin

Predstavnica zdravstvenega inšpektorata Deana Potza je povedala, da je bilo v minulem tednu opravljenih 2578 nadzorov inšpekcijskih organov. Izrečene so bile 104 prekrškovne sankcije v skupni vrednosti 56.400 evrov, poleg tega pa še 263 opozoril po zakonu o prekrških in 120 upravnih ukrepov. Opozorila je tudi na problematiko gostinskih vrtov, na katerih se posamezniki po opravljenem osebnem prevzemu hrane in pijače zadržujejo ‒ tudi v večjem številu in seveda še posebno ob lepem vremenu. Te kršitve se v primerih posameznikov obravnavajo kot kršitve zbiranja. Kadar pa gostinci opravljajo na vrtovih tudi strežbo hrane in pijače, pa se postopek vodi tudi zoper gostinca. V tem okviru je sicer opozorila tudi na pojasnilo MGRT, da se prepoved konzumiranja hrane in pijače na javnih mestih navezuje izključno na prevzeto hrano in pijačo na prevzemnih mestih in ne velja za generalno prepoved konzumiranja hrane in pijače na javnih mestih. Dodala pa je tudi, da obvezno nošenje maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza pri zadrževanju in gibanju na javnih površinah zapoveduje Odlok  o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2. Inšpektor pri nadzoru v okviru vsakega posameznega primera presoja dejstva in okoliščine ter ob upoštevanju načela sorazmernosti ustrezno ukrepa.

Namestnik GD Policije Pečjak: Spoštujmo ukrepe za preprečevanje širjenja virusa, da zmanjšamo njegovo eksponentno širjenje med ljudmi

Kot je na novinarski konferenci povedal namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak, so policisti od začetka meseca opravili nadzore na 46.124 krajih glede izvajanja določb vladnih odlokov. Nekatere nadzore so opravili na podlagi prijav občanov (604) in na podlagi lastnih opažanj ter ugotovili 3.894 kršitev. Izrekli so 2.753 opozoril in izdali 1.883 plačilnih nalogov. V 91 primerih so o kršitvi obvestili zdravstveni inšpektorat, ker je šlo za dogajanje zunaj njihovih pristojnosti. Ob tem so v 15 primerih izvedli prekrškovni postopek zaradi neupoštevanja zakonitega ukrepanja policista.

Od 1. do vključno 19. novembra 2020 je policija izdala tudi 4.279 potrdil o napotitvi oseb v karanteno na domu, od tega 721 potrdil mladoletnim osebam.

Pečjak je ob tem ponovil, da so še vedno dovoljena nujna in neodložljiva potovanja ter da morajo imeti osebe pri sebi dokazila, da izpolnjujejo katero od izjem odlokov (ali glede omejitve gibanja ali prehajanja mej).

Namestnik generalnega direktorja policije se je ob tem zahvalil vsem policistkam in policistom ter drugim zaposlenim v policiji, ki v teh časih ob svojem rednem delu opravljajo vse dodatne naloge in dejavnosti, ki so povezane s preprečevanjem širjenja nalezljive bolezni.

Poljanec: Nasilje je vedno nedopustno

Ob koncu novinarske konference je psihologinja doc. dr. Andreja Poljanec je opozorila na problematiko nasilja v medosebnih odnosih, ki postaja še posebej izrazita sedaj, ko se bolj ali manj zadržujemo v istem krogu ljudi. Poudarila je, da je nasilje, psihično ali fizično, vedno nedopustno in je znamenje, da oseba za kakovostno in spoštljivo življenje v odnosih potrebuje pomoč. Pri tem je pomembno, je še dejala, da to nemoč, stisko, tudi sram, ob nasilnih dejanjih vsak sam vsaj za kanček prepozna, in ta prvi, čeprav drobni korak je pogosto odločilen za izhod iz kroga nasilja.