Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša: Stanje s koronavirusom je povsod po EU zelo resno

Predsednik vlade Janez Janša se je danes udeležil neformalnega videokonferenčnega zasedanja Evropskega sveta o stanju zaradi epidemije COVID-19.

Razprava med člani Evropskega sveta je bila osredotočena na vprašanje testiranja in medsebojnega priznavanja testov, vključujoč hitre antigenske teste, na razvoj cepiva, priprave na cepljenje, logistične razmere in nacionalne strategije cepljenja. Vsi voditelji so pozdravili skupno financiranje razvoja in nabave cepiv, kar za vse države članice izvaja Komisija.

Predsednik vlade je predstavil drugi val epidemije v Sloveniji. Na srečo je zadnje dni bolnišnično zdravljenje zapustilo več ljudi, kot pa jih je med na novo okuženimi potrebovalo tovrstno zdravljenje. A število okuženih je še vedno zelo veliko. V Sloveniji smo začeli uvajati hitre teste, pripravljamo tudi nacionalni program cepljenja. Za načrtovanje ukrepov in tudi za učinek na splošno občutje v javnosti so zelo pomembne zanesljive napovedi glede tega, kdaj bo cepivo na voljo in kdaj bo dostopno v večjih količinah. Če v večjih količinah še ne bo tako kmalu dostopno, bo verjetno tudi Slovenija podobno kot Slovaška izvedla vsesplošno testiranje, da bi na tej podlagi skušala z usmerjenimi ukrepi čim bolj omejiti in ustaviti epidemijo.

Na zasedanju je nemško predsedstvo tudi predstavilo stanje pogajanj za dokončno potrditev večletnega finančnega okvira in paketa za okrevanje. Predsednik vlade Janez Janša je pri tem poudaril, da je bil s skupnimi močmi v juliju dosežen zelo pomemben dogovor, zdaj pa je treba doseči končni kompromis, ki bo ustrezal temu dogovoru. Glede pogojevanja z vladavino prava je poudaril, da mora biti dokončna presoja vedno v rokah Sodišča EU, sicer bi to bila politična odločitev, kar pa ni v skladu z načeli vladavine prava. Slovenija je pri iskanju poti do kompromisa pripravljena ponuditi konkretne zamisli. Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je poudaril, da potrebujemo dogovor med vsemi državami članicami in da se bodo prizadevanja za to nadaljevala.