Skoči do osrednje vsebine

Minister Podgoršek: Z nakupom lokalno pridelane hrane v epidemiji pomagate slovenskemu kmetu

Novinarsko konferenco je uradni govorec Jelko Kacin začel s pregledom današnje epidemiološke slike. Podatki tudi danes niso spodbudni, je dejal in izrazil skrb glede razvoja stanja čez nekaj dni.

Včeraj je bilo ob 6806 opravljenih testih potrjenih 2064 okužb, kar pomeni, da je delež okužb znašal kar 30,3 odstotka. Okuženih je več kot v torek, število testov pa je enako. Pri pregledu po regijah je uradni govorec opozoril na porast okužb na Koroškem, a najslabše stanje je še vedno v Pomurju.

Malce vendarle pomirja dejstvo, da je bolnišnično oskrbo včeraj potrebovalo kar 42 manj bolnikov, a kljub temu je bilo v sredo hospitaliziranih 1238 bolnikov s COVID-19. Manj pacientov je potrebovalo tudi intenzivno nego, in sicer 205 (štirje manj kot v torek). Iz bolnišnic je bilo v sredo sicer skupaj odpuščenih 78 ljudi. Univerzitetni klinični center Ljubljana je imel danes zjutraj prostih še sedem postelj na intenzivnem oddelku.

Žal je bilo včeraj tudi precej smrti: umrlo je 45 ljudi, ki so bili pozitivni na koronavirus SARS-CoV-2.

V nadaljevanju je na novinarski konferenci sodeloval minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek. Osredotočil se je na težave kmetijskega sektorja zaradi epidemije, ki je kot panoga zelo prizadet. S težavami se ukvarjajo v številnih sektorjih, še posebej so na udaru prašičereja, govedoreja, vinski in sadjarski sektor. Kot je povedal, bo vlada na današnji redni seji sprejela odlok o finančni pomoči prašičerejcem in tako poskušala ublažiti posledice epidemije v tem sektorju. Ker se začenja sezona kolin, je poudaril, da so koline sicer dovoljene, a naj se izvedejo v skladu z veljavnimi odloki o prepovedi gibanja in zbiranja.

Pred jutrišnjim dnevom slovenske hrane je vse deležnike v prehranskih verigah, vključno s potrošniki, pozval, naj bodo solidarni ter z odkupom in nakupom hrane, pridelane v Sloveniji, pomagajo preživeti slovenskim kmetom in podeželju. Poudaril je tudi, da kljub težavam kmetijskega sektorja v Sloveniji ni težav z zalogami hrane. V tem okviru je opozoril na problematiko zavržene hrane.

Ob koncu dopoldanske novinarske konference je uradni govorec poudaril, da lahko z doslednim spoštovanjem ukrepov vsak izmed nas pripomore k zamejevanju epidemije: »Čeprav se morda komu zdi, da s tem, ko je doma, ne počne ničesar koristnega, to ni res. Ko ostajate doma, prispevate neprecenljiv del k zamejevanju stikov in zajezitvi širjenja koronavirusa v naši družbi. Pomagate zdravniški stroki, epidemiologom in še posebej vsem tistim, ki so v trenutnih razmerah najbolj ogroženi in ki jih lahko virus, če se okužijo, prizadene v najhujši možni obliki.«