Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar na videozasedanju Sveta za zunanje zadeve o pomenu multilateralizma in razmerah v Palestini

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je danes udeležil videozasedanja Sveta Evropske unije za zunanje zadeve. Ministri so razpravo posvetili dvema osrednjima temama, multilateralizmu in razmeram v Palestini. Glede prve so se strinjali, da ima Unija politično, ekonomsko in finančno moč, da sooblikuje učinkoviti multilateralni red, ki je najboljši okvir za soočanje z globalnimi izzivi sodobnega časa.
med zasedanjem Sveta za zunanje zadeve EU

Minister dr. Anže Logar | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Visoki predstavnik Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borrell je v uvodnem delu izpostavil predsedniške volitve v Združenih državah Amerike, Afganistan v luči ženevske donatorske konference, aktualno dogajanje v Belorusiji in Gorskem Karabahu, konflikt v Etiopiji, zadnje turške aktivnosti v vzhodnem Sredozemlju in položaj v Varoshi na Cipru ter Libijo. Minister dr. Logar je poudaril pomen krepitve transatlantskih odnosov na vseh področjih delovanja na vseh globalnih zadevah, vključno s pandemijo covid-19 in soočanju z njenimi posledicami. Ob tem je izpostavil tudi krepitev sodelovanja na področju zagotavljanja varnosti, kritične infrastrukture ter soočanja s hibridnimi in kibernetskimi grožnjami.

V razpravi o multilateralizmu so ministri iskali rešitve, kako bi Evropska unija lahko prispevala k ponovni okrepitvi multilateralnega sistema z Organizacijo združenih narodov. Izmenjali so stališča o tem, kako bi Unija navkljub trenutnim izzivom, vključno s pandemijo covida-19, zagotovila pomen te osrednje multilateralne organizacije. Številni ministri - med njimi tudi minister dr. Logar - so se strinjali, da je učinkoviti multilateralizem še vedno najboljši okvir za soočanje z globalnimi izzivi sodobnega časa. Unija ima politično, ekonomsko in finančno moč, da sooblikuje multilateralni red, ki pa je v določeni meri potreben posodobitve, so ocenili ministri. Minister dr. Logar je dodatno poudaril pomen dialoga znotraj mednarodnih organizacij, ki je edini način za doseganje kompromisa in skupnih ciljev. Pri tem pa je pomembno, da se sprejete odločitve spoštujejo, je še dejal minister dr. Logar. 

V videokonferenčnem pogovoru evropskih zunanjih ministrov s palestinskim ministrom za zunanje zadeve in izseljence Riyadom Al-Malkijem je po vnaprejšnjem dogovoru v imenu Tria predsedstva (Nemčija-Portugalska-Slovenija) nastopil portugalski zunanji minister Augusto Santos Silva. V svojem nastopu se je zavzel za čimprejšnjo ponovno oživitev mirovnega procesa na Bližnjem vzhodu, ki bo temeljil na načelu dveh držav.