Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša z avstralskim ministrom za finance Mathiasom Cormannom

Predsednik vlade Janez Janša je danes na pogovor sprejel ministra za finance Avstralije Mathiasa Cormanna, ki je tudi kandidat za mesto generalnega sekretarja Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD).
Predsednik vlade Janez Janša z avstralskim ministrom za finance Mathiasom Cormannom.

Predsednik vlade Janez Janša z avstralskim ministrom za finance Mathiasom Cormannom. | Avtor: Kabinet predsednika vlade

1 / 2

Sogovornika sta v pogovoru obravnavala globalne razmere s poudarkom na vlogi in poslanstvu OECD, izmenjala pa sta tudi izkušnje v spopadu s pandemijo covida-19.

Minister Cormann je poudaril vizijo OECD kot organizacije, ki združuje razvite države, utemeljene na demokraciji in načelih svobodnega tržnega gospodarstva. Zato je OECD lahko močan zagovornik in branik na pravilih temelječe svetovne ureditve.

Predsednik vlade Janez Janša je poudaril, da je, zlasti upoštevajoč aktualno globalno situacijo, pomembno, da OECD ostane čvrsta organizacija, ki bo močan branik in promotor teh temeljnih načel.

V pogovoru je poudaril tudi dobre dvostranske odnose med Slovenijo in Avstralijo, ki je priznala samostojnost in neodvisnost Slovenije dan po tem, ko so Slovenijo kot samostojno in neodvisno državo priznale države članice tedanje Evropske skupnosti.