Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Kajzer na ministrski konferenci zunanjega ministrstva Poljske o pomenu promocije in zaščite svobode veroizpovedi ali prepričanja

Državni sekretar Tone Kajzer se je udeležil virtualne ministrske konference za spodbujanje svobode veroizpovedi ali prepričanja, ki jo je organiziralo Ministrstvo za zunanje zadeve Poljske. Gre za nadaljevanje srečanj visokih predstavnikov držav, mednarodnih organizacij, civilne družbe in verskih voditeljev z namenom razprave o stanju verske svobode po svetu.
med ministrskim srečanjem pred računalnikom

Državni sekretar Tone Kajzer | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Na plenarnem delu zasedanja se je zbralo 58 visokih predstavnikov držav, mednarodnih organizacij in drugih relevantnih deležnikov. Državni sekretar Kajzer je zbrane na plenarnem zasedanju nagovoril z nacionalno izjavo, v kateri je posebej poudaril, da Slovenija ostaja zavezana promociji in zaščiti svobode veroizpovedi ali prepričanja, ki je univerzalna, temeljna pravica vsakega posameznika, ne glede na vrsto vere. Tam, kjer je ta svoboda ogrožena in preganjana, del družbe neizogibno trpi zaradi svojega šibkejšega položaja. Dodatno je izrazil globoko zaskrbljenost zaradi nedavne zlorabe vere, ki spodbuja provokacije, konfrontacije in ekstremizem. Gre za grožnjo miru, varnosti, razvoju in človekovim pravicam.

Tokratno srečanje je bilo primarno posvečeno verskim manjšinam z vidika učinkovitega nudenja pomoči in potrebne zaščite, še posebej v luči pandemije covida-19.

Na srečanju je bilo sprejetih osem izjav, Slovenija se je pridružila dvema:

  • Izjava o Svobodi veroizpovedi ali prepričanja kot stebru demokracije in
  • Izjava o ohranjanju svobode veroizpovedi ali prepričanja med pandemijo covida-19.