Skoči do osrednje vsebine

Ukrepi v PKP6 na področju dela, družine in socialnih zadev

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je predstavil ukrepe za omilitev in odpravo posledic COVID-19, ki so definirani v šestem protikoronskem paketu (PKP6). Spregovoril je tudi o razmerah v domovih starejših občanov (DSO) in ukrepih ministrstva za zajezitev širjenja virusa.

Med 2217 novo pozitivnimi na covid-19 v včerajšnjem dnevu, so bile visoke tudi številke pozitivnih stanovalcev v domovih starejših občanov, saj je bilo takih več kot 200, točneje 229 oskrbovancev. Ob tem je bilo dodatno včeraj pozitivnih še 65 zaposlenih, kar je skupaj skoraj 300 pozitivnih v enem dnevu. Pozitivnih je trenutno 1551 stanovalcev domov starejših občanov od skupaj nekaj več od 19.000 oskrbovancev. Trenutno je pozitivnih 718 od skupaj 12.287 vseh zaposlenih.

V drugem valu epidemije je od 20. julija dalje umrlo 277 stanovalcev DSO, od tega jih je v bolnišnici umrlo 136 in v domovih 141. V drugem valu se je z okužbo srečala velika večina domov oziroma okoli 85 odstotkov vseh domov, kar je ravno nasprotna slika prvemu valu, ko je bil vdor v domove zabeležen le pri 10 odstotkih teh socialnovarstvenih zavodov.

Največje dnevno povečanje števila pozitivnih testov v DSO-jih je opaženo v več domovih po državi. Tako je v DSO Preddvor na novo pozitivnih 18 stanovalcev in 3 zaposleni. Direktor in diplomirane medicinske sestre so v postopku sporazumne prekinitve delovnega razmerja, zato bo tu ministrstvo izvedlo obisk, da se preuči kadrovsko stanje v kolektivu. DSO Nova Gorica ima na novo pozitivnih 29 stanovalcev in 2 zaposlena. Dva stanovalca sta umrla. V DSO Novo mesto je pozitivnih 45 stanovalcev, imeli so 1 smrt. Medgeneracijski center Bistrica Domžale ima na novo okuženih 20 stanovalcev in 6 zaposlenih. Dom dr. Jožeta Potrča Poljčane ima na novo pozitivnih 11 stanovalcev in 2 zaposlena. Dom Pod gorco Maribor ima na novo pozitivnih 12 stanovalcev, 14 jih je že ozdravelo. Dom starejših občanov Ilirska Bistrica beleži 10 stanovalcev, 14 že ozdravljenih. DEOS Center starejših Gornji grad ima na novo okuženih 11 stanovalcev.

DSO Ptuj ima pozitivnih 65 stanovalcev, od 666 vseh stanovalcev, od teh jih je 18 hospitaliziranih, 47 pa jih je v rdeči coni. V obdobje od 16. oktobra do 10. novembra je v letu 2020 umrlo 26 stanovalcev, v istem obdobju v letu 2019 je bilo takih 6, v letu 2018 pa 12.

Minister je predstavil ukrepe v PKP6, ki sodijo pod njegovo ministrstvo. Področja trga dela se dotikajo trije ukrepi.

Prvi ukrep je poenostavitev postopkov prijave dela na domu, kar je Inšpektoratu za delo v drugem valu epidemije posredovalo 3991 delodajalcev, vsak za več svojih zaposlenih. Z vidika zaščite delovnih mest in podpore gospodarstvu, predlog PKP6 kot drugi ukrep na tem področju podaljšuje subvencioniranje skrajšanega delovnega časa do 30. junija 2021. O zviševanju povračila nadomestila plače za čas čakanja na delo doma govori tretji ukrep.

Tako je do vključno 10. novembra Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje prejel 12.739 vlog delodajalcev za delno subvencioniranje polnega delovnega časa za 59.827 zaposlenih. Za ukrep je zavod delodajalcem do sedaj izplačal skoraj 9,4 milijona evrov za nekaj več kot 17.400 oseb. Za ukrep čakanje na delo je zavod izplačal slabih 302 milijona evrov, za ukrep karantene 239.999 evrov in za ukrep začasnega denarnega nadomestila 913.822 evrov. Za vse interventne ukrepe skupaj je zavod do danes izplačal 312 milijonov evrov in pomagal ohraniti 300.000 delovnih mest.

Glede zagotovitve potrebnega kadra v domovih starejših občanov se za iskalce zaposlitve na zavodu za zaposlovanje uvaja mirovanje pravice do denarnega nadomestila, spreminja se tudi pogoje za zavrnitev ponujene zaposlitve.

V PKP6 se uvajajo za zaposlene v domovih starejših občanov višji dodatki. Zakon sedaj določa, da dodatki za delo v sivi in rdeči coni znašajo 30 odstotkov osnove plače, veljajo pa ne glede na razglašeno epidemijo. Na ta način se zaposlene dodatno nagradi za delo v rdeči in sivi coni, neodvisno od določb kolektivne pogodbe, ki v času epidemije zagotavlja osebam dodatek v višini do 65 odstotkov. Ta sva dodatka sta se namreč do sedaj izključevala, sedaj se uporabi boljši od teh dveh.

 

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj | Avtor: Nebojša Tejić, STA