Skoči do osrednje vsebine

Pomembna je dvosmerna komunikacija

Na popoldanski novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 sta sodelovala predsednica Dijaške organizacije Slovenije Maja Kalin in Robert Masten iz Oddelka za psihologijo Filozofske fakultete v Ljubljani.

V izobraževalnem procesu je zelo pomembna dvosmerna komunikacija, ki je pri izobraževanju na daljavo otežena. Zato je po mnenju Kalinove pomembno, da so dijaki proaktivni, da profesorje opozorijo, če pouk pri katerem od predmetov ni kvalitetno izvajan in jim svetujejo, kako naj profesorji predavanja izboljšajo, jih naredijo bolj kakovostna in zanimiva. V Dijaški organizaciji Slovenije spremljajo ukrepe v izobraževalnem procesu in jih na primeren način sooblikujejo. Predsednica je spodbudila dijake, naj bodo kolegialni med sabo, da naj bodo pozorni na svoje psihofizično razpoloženje in pazijo, da ga ohranjajo na primerni ravni. Pozorni naj bodo tudi do starejših.

O največjih stiskah, ki se dogajajo med ljudmi je spregovoril Masten. Nobena skupnost ni idealna, žal si lahko člani skupnosti povzročajo trpljenje tudi med sabo. Življenjska okolja so lahko največji vir stisk, ki jih lahko poimenujemo nasilje, tišina, alkohol. Hkrati pa je skupnost lahko tudi oblika, ki ljudem pomaga, da lažje preživijo. Pozitivno učinkuje tolažba, prijazna beseda, pomoč pri računalniku, kar so lahko vse spodbude. Če naredimo iz soljudi sovražnike, se nam na koncu to maščuje. Masten je zato spodbudil, da bi med sabo gojili kulturo solidarnosti. Spodbudil je, da naj močnejši prevzemajo večjo odgovornost kot šibkejši, tako v družinah, kjer imajo odrasli večjo odgovornost kot mladostniki, učitelji večjo kot učenci, mladostniki večjo kot otroci.

 

 

Maja Kalin na zaslonu računalnika

Predsednica Dijaške organizacije Slovenije Maja Kalin | Avtor: Nebojša Tejić, STA

1 / 2