Skoči do osrednje vsebine

Zunanji ministri na virtualnem srečanju Berlinskega procesa razpravljali o aktualnih izzivih na Zahodnem Balkanu

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je danes udeležil virtualnega srečanja zunanjih ministrov Berlinskega procesa, ki ga organizirata Bolgarija in Severna Makedonije kot letošnji sopredsedujoči državi. Ministri so se na srečanju posvetili pomenu krepitve evropske perspektive Zahodnega Balkana ter ukrepom za izgradnjo zaupanja. Poudarili so pomen regionalnega sodelovanja, vključno s povečanjem povezljivosti in mobilnosti prebivalstva regije, kar je ključnega pomena za ohranjanje pozitivne perspektive predvsem za mlade v regiji.
med pogovorom na avdio video povezavi

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar na virtualnem srečanja zunanjih ministrov Berlinskega procesa | Avtor: MZZ

1 / 3

Minister dr. Logar je poudaril, da so izzivi, kot so pandemija, migracije, podnebne grožnje, organizirani kriminal in drugi, skupni tako Evropski uniji kot Zahodnemu Balkanu in zato jih je potrebno tudi nasloviti skupaj. Širitvena politika Unije predstavlja strateško odločitev, za njeno uresničitev pa je bistvena politična volja in zaupanje na obeh straneh, je poudaril minister dr. Logar.

Zmanjševanje razvojnega razkoraka med Unijo in regijo je ključnega pomena, da se za mlade v regiji zagotovi pozitivna perspektiva, je nadaljeval minister dr. Logar. Podprl je tudi napore za reševanje preostalih odprtih vprašanj v regiji in ob tem kot dober primer okrepljenega regionalnega sodelovanja izpostavil projekt digitalizacije skupnih arhivov nekdanje Socialistične federativne republike Jugoslavije.

Tokratno srečanje ministrov za zunanje zadeve je bilo že drugo v okviru skupnega predsedovanja Berlinskemu procesu s strani Severne Makedonije in Bolgarije. Poleg obeh gostiteljev so na srečanju sodelovali predstavniki Albanije, Avstrije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Francije, Grčije, Hrvaške, Italije, Kosova, Nemčije, Poljske, Slovenije, Srbije in Velike Britanije ter visoki predstavniki EU in Regionalnega sveta za sodelovanje (RCC).