Skoči do osrednje vsebine

Znani so zmagovalci hekatona Življenje s podnebnimi spremembami!

3. novembra je potekal še sklepni dogodek hekatona Življenje s podnebni spremembami. To je bil že tretji hekaton odprtih podatkov, ki ga tradicionalno organizira OPSI Hub. Ponovno se je predstavilo vseh 6 skupin, ki so bile uvrščene v finale. Te so imele po septembrskem vikendu, ko se je odvijal hekaton, še pet tednov časa, da skupaj z mentorji izpopolnijo svoje projekte in jih na zaključnem dogodku ponovno predstavijo.

Na mladih svet stoji

Priča smo bili 6 inovativnim rešitvam, ki niso izpopolnjene le idejno, temveč tudi tehnično in oblikovno. Posebno pohvalo moramo nameniti prav vsem skupinam, saj smo zaznali ogromno truda, ki so ga vložili v svoje projekte in predstavitve. Ravno slednje so na koncu prepričale publiko, ki je izglasovala zmagovalce.

Sodelujoči so bili predvsem mladi, ki se zavedajo resnosti podnebnih sprememb in so se reševanja izzivov lotili z veliko vnemo. Povezali so se talenti iz najrazličnejših področij, tako družboslovnih, kot tudi naravoslovnih (od “front-end” pa do “back-end” razvijalcev, podatkovnih znanstvenikov in celo doktorskih študentov).

In zmagovalci so…

Prvo mesto je osvojila skupina HORIZON4, s spletno platformo oziroma aplikacijo, ki zajema različne asistente za pomoč pri bolj trajnostnemu načinu življenja. Med drugim vsebuje kalkulator, ki računa količino padavin, ki padejo na streho stanovanjskega objekta, števec prhanja, ki nas opozarja na količino porabljene vode med prhanjem ter asistenta za recikliranje odpadkov. Kot ključne pri ozaveščanju splošne javnosti prepoznavajo predvsem oglase, ki jih uporabljajo z namenom izobraževanja in promocije trajnostnega načina življenja.

Na drugo mesto se je uvrstila skupina EkoGeko z istoimensko aplikacijo, ki ponuja skupinske izzive, ki pomagajo pri zmanjševanju ogljičnega odtisa. Aplikacija deluje tako, da se s svojimi prijatelji povezuješ in skupinsko rešuješ izzive, kot je na primer zmanjšanje uporabe osebnih avtomobilov. Motivacijsko služijo tudi nagrade za uspešno rešene izzive. Aplikacija ni le učinkovita, ampak tudi oblikovalsko dovršena.

Tretje mesto pa je zasedla skupina Smrkci, ki prav tako razvija aplikacijo, katere namen je ozaveščati o naravnih katastrofah in predvsem kako se na njih pravilno odzvati. Aplikacija ponuja tudi možnost izračuna posameznikovega ogljičnega odtisa s posebnim kalkulatorjem. Zaradi zabavnih in poučnih vsebin je namenjena tako otrokom, kot tudi odraslim in tistim z več predznanja.

Navdihujoče ideje

Ne smemo pa izpustiti ostalih skupin, katerih rešitve so prav tako obetavne, zato upamo, da jih bodo razvijali še naprej. To so aplikacija Gretin vrt, ki služi kot pomoč pri vrtnarjenju in spodbuja k samooskrbi ter lokalno pridelani hrani, aplikacija Vodko, ki napoveduje verjetnost poplav glede na aktualno stanje, ter spletna strateška igra Ekološka katastrofa, ki je namenjena predvsem nižjim razredom osnovne šole in služi kot učni pripomoček.

Mlade perspektivne ekipe so dokazale, da so sposobne ideje pripeljati do konkretnih rešitev.

Nekateri so namreč že zastavili poslovne načrte ter v naslednjih korakih načrtujejo povezovanje s potencialnimi pokrovitelji. Prodreti želijo tudi na tuji trg, saj verjamejo, da so ideje, ki bodo pomagale zmanjšati posameznikov ogljični odtis, globalnega pomena.

Tudi mi verjamemo, da bomo z uporabo teh rešitev dejansko pomagali pri zajezitvi podnebne krize in tako izboljšali svet za prihodnje generacije.