Skoči do osrednje vsebine

V naslednjih tednih bo ključno število aktivnih zdravstvenih delavcev in optimalen sistem testiranja

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali minister za zdravje Tomaž Gantar, koordinator za Covid bolniške postelje pri Ministrstvu za zdravje Robert Carotta in vladni govorec Jelko Kacin.

Robert Carotta na zaslonu računalnika

Koordinator za Covid bolniške postelje pri Ministrstvu za zdravje Robert Carotta | Avtor Nebojša Tejić, STA

1 / 2

Včeraj je bilo opravljenih 6311 testov, potrjenih je bilo 2027 novih okužb, kar je 32 odstotkov vseh. Bolnišnično oskrbo potrebuje 979 pacientov, intenzivno nego pa 158. Včeraj je žal umrlo 29 oseb, 24 v bolnišnicah, 5 v domovih. Reprodukcijsko število R zadnje dni pada iz 1,21 (1. november) na 1,14 (včeraj).

Podatki števila pozitivnih oseb po občinah izkazujejo nekaj močnih lokalnih žarišč. Nekateri podatki po občinah: Beltinci 30 novih primerov, Murska Sobota 38, Velenje 49, Celje  48, Slovenska Bistrica 29, Brežice 23. Še naprej ostaja več žarišč tudi v Gorenjski regiji. Škofja Loka 49, Kranj 75, Radovljica 21, podobno tudi v Domžalah 47, Kamniku 39 in Mengšu 24. Na Obali izstopa Koper s 25 novimi okužbami, 11 jih je bilo potrjenih v Novi Gorici.

Včeraj je bil vzpostavljena centralna telefonska številka za nudenje psihološke podpore prebivalcem ob epidemiji COVID-19, je novico predstavil uradni govorec Jelko Kacin. Na brezplačni številki 080 51 00 bodo 24 ur na dan, vse dni v tednu strokovno pomoč nudili izkušeni psihologi, psihoterapevti in drugi strokovnjaki s področja duševnega zdravja. Telefon je nastal v sodelovanju Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Društva psihologov Slovenije, Rdečega križa Slovenije, Slovenske krovne zveze za psihoterapijo, Zaupnega telefona Samarijan, Združenja zakonskih in družinskih terapevtov in Zveze prijateljev mladine Slovenija – TOM telefon.

Po besedah koordinatorja za dodeljevanje covid postelj Roberta Carrote se Slovenija odlično spopada z epidemijo, saj vsi covid pacienti dobijo oskrbo, za kar sta pomembna iznajdljivost in trma. Bolnišnice še vedno dvigujejo posteljne kapacitete, tako je že od včeraj na voljo skupaj tisoč postelj za covid paciente. Zdravstveni sistem ne bo potreboval pomoči iz tujine, nenazadnje imajo v vseh sosednjih državah težko situacijo.

Carrota je tudi sam zbolel za covidom. Pred dvema dnevoma je dobil povišano temperaturo, izgubil je voh. Potek bolezni je nepredvidljiv za srednjo in mlado generacijo, tudi sam pozna primere, ko tudi taki potrebujejo intenzivno terapijo. 

Minister Gantar je uvodnem delu nastopa predstavil nekatere podatke. 16. oktobra je bilo v bolnišnicah za covid bolnike 227 postelj in 54 na intenzivnih enotah. Danes je navadnih postelj 821 in še nekaj v rezervi, ter 150 postelj v intenzivni terapiji. V tem tednu se napoveduje vrh epidemije glede števila zasedenih postelj, zato je ministrstvo poslalo nov poziv bolnišnicam, da naj povečajo število intenzivnih postelj v naslednjih 10 dneh še za dodatnih 100.

1. oktobra smo imeli 14-dnevno incidenco malo pod 400 primerov na 100.000 prebivalcev, danes je ta številka zelo visoka, 1120, kar je trikrat več. Reprodukcijski faktor je bil sredi oktobra 1,46, danes pa je na osnovi števila okuženih v zadnjih dneh začel padati in je trenutno 1,14.

Za zdravstveni sistem se bo začelo umirjanje epidemije šele takrat, ko bo dnevno več odpuščenih bolnikov iz bolnišnic, kot pa na novo sprejetih. Cilj je, da bi v zdravstvenem sistemu prišli do stanja, ko bi bilo spet možno v večjem obsegu obravnavati bolnike, ki niso v bolnišnice napoteni samo s stopnjami nujnosti zelo hitro ali nujno.

Se pa brez spoštovanja ukrepov ne bo izšlo, zato bodo ti nujni tudi v naslednjih tednih, ko bo ključno, da obdržimo zadostno število aktivnih zdravstvenih delavcev ter da bo izvajanih dovolj testiranj, tako kritičnih skupin kot vseh, ki imajo znake respiratornega infekta. V prvem valu epidemije smo imeli 16 vstopnih točk, danes jih je v sistemu že 50, število se še povečuje. Cilj je, da bi vsak, ki ima znake respiratornega obolenja ali je imel kontakt z okuženo osebo, največ v 24 urah prišel do testiranja in izvida. Testiranje celotnega prebivalstva ostaja realna možnost. Testi na tržišču so, preverja se možnost obvladovanja podatkov, kdo je bil testiran in kakšen je rezultat testa. Je pa cilj uvedbe hitrih testov tudi ta, da bi 2x tedensko izvajali testiranje za zdravstvene delavce, za zaposlene in stanovalce v domovih starejših občanov, za zaposlene v drugih podpornih službah kot so policija, civilna zaščita in drugi.

Minister je še enkrat ponovil, da moramo doseči konstanten, celotedenski trend izboljševanja številk in situacije, šele takrat se bo svetovalna skupna začela pogovarjati o sproščanju ukrepov.

Posnetek dnevne novinarske konference.