Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Kozlovič s predsednikom Vrhovnega sodišča Florjančičem o delu sodišč v času drugega vala epidemije

Včeraj se je ministrica za pravosodje mag. Lilijana Kozlovič v pogovoru preko video povezave s predsednikom Vrhovnega sodišča Republike Slovenije mag. Damijanom Florjančičem seznanila z dosedanjim potekom dela sodišč in izzivi pri izvajanju sodne oblasti v tako imenovanem drugem valu epidemije.

Predsednik Vrhovnega sodišča je ob razglasitvi epidemije 19. oktobra 2020 na podlagi novega 83.a člena Zakona o sodiščih, ki ga je Ministrstvo za pravosodje pripravilo za lažje prilagajanje delovanja sodstva ob epidemiji in drugih izrednih dogodkih, glede na oceno stanja izdal odredbo o posebnih ukrepih iz omenjenega člena. Vrhovno sodišče je na pogovoru seznanilo ministrstvo s potekom dela na sodiščih ter z ugotovitvami rednega preverjanja upravičenosti ukrepov odredbe. Splošna ugotovitev je, da poslovanje sodišč poteka v neomejenem obsegu v skladu z odredbo in v skladu z ažurnimi priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje, se pa glede na okoliščine epidemije posamezna procesna opravila v določenem deležu tudi preložijo zaradi nezmožnosti sodelovanja drugih pravosodnih deležnikov v postopkih.

Ministrstvo za pravosodje se je v pogovoru seznanilo tudi z določenimi konkretnimi izzivi delovanja sodstva v razmerah epidemije. Pri reševanju slednjih je ministrica izrazila podporo predsedniku Vrhovnega sodišča in ponudila sodelovanje pri odpravljanju le-teh.

Ministrica mag. Kozlovič in predsednik Vrhovnega sodišča mag. Florjančič sta soglašala, da se njuna redna komunikacija o poslovanju sodstva nadaljuje, tudi v luči ukrepov, ki jih pripravlja vlada glede družbenega življenja nasploh in ki bi lahko vplivali na zmožnost sodelovanja oziroma uresničevanja pravic strank v postopkih pred sodišči.