Skoči do osrednje vsebine

Število postelj bolnišnice ves čas povečujejo, sprejeli bodo vse, ki zdravljenje potrebujejo

Na novinarski konferenci o stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali v. d. direktorja Splošne bolnišnice Celje dr. Dragan Kovačić, državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Cveto Uršič in vladni govorec Jelko Kacin.
Dragan Kovačić na računalniškem ekarnu

Vršilec dolžnosti direktorja Splošne bolnišnice Celje Dragan Kovačić | Avtor: Nebojša Tejić

1 / 2

V ponedeljek je bilo opravljenih 4587 testiranj, potrjenih je bilo 1176 novih okužb. Delež pozitivnih testov je 25,6-odstotni. Bolnišnično oskrbo je potrebovalo 925, intenzivno nego pa 146 ljudi. Umrlo je 24 ljudi, skupaj že 412.

V. d. direktorja Splošne bolnišnice Celje dr. Dragan Kovačić je predstavil podatke, po katerih so na intenzivnih oddelkih v času epidemije zdravili 257 bolnikov, 39 od njih jih je umrlo, kar je 15 odstotkov hospitaliziranih na teh oddelkih. Starost umrlih se giba od 64 do 95 let. Povprečna starost hospitaliziranih na navadnih oddelkih je 61, na intenzivnih oddelkih pa 70 let. 20 odstotkov hospitaliziranih je iz domov starejših občanov, kar ponazarja, da ti domovi izredno kakovostno obvladujejo stanje. Danes imajo na navadnih oddelkih na voljo 89 postelj in 88 ležečih pacientov, na intenzivnih oddelkih pa 19 postelj, od tega jih je 18 zasedenih. Na celjski urgenci so v soboto obravnavali 64 pacientov s COVID-19, v nedeljo 76, delež obravnav drugih pacientov na urgenci upada. Čaka pa na sprejem v bolnišnico 17 pacientov, ki so bili obravnavani v zadnjih dneh. Zaradi bolniškega dopusta je odsotnih 177 sester in 23 zdravnikov, kar je skoraj deset odstotkov vseh zaposlenih. Velika večina od teh je posledica karantene oziroma samoizolacije, manjši del jih je odsotnih zaradi drugih razlogov. Prisotna je velika utrujenost zdravniških sester. Čuti se velika pripadnost ekipi, najtežje je, ko morajo svojcem sporočiti, da bo kdo od bolnikov umrl. V. d. direktorja je pohvalil zdravnike v primarnem sektorju, ki opravijo vse potrebno delo, natančneje jemljejo veliko brisov, zagotavljajo COVID-ambulante. Tudi koncesionarji so se dali na voljo, nekateri so se pripravljeni vključiti tudi v delo v bolnišnici. Tudi Kovačić je skupaj s hčerjo prebolel covid. Ni bilo preprosto, čeprav je še vedno mlad, popolnoma zdrav, športno dejaven.

Razmere v domovih starejših občanov je predstavil državni sekretar Cveto Uršič. Pohvalil je vodstva domov, ki upoštevajo protokole, kakršne so skupaj določili na podlagi izkušenj iz prvega vala. Razmere v DSO Škofja Loka so se zelo umirile, saj se je od 50 okuženih stanovalcev 20 že vrnilo v svoje sobe. Podobno se razmere umirjajo v Loki pri Zidanem Mostu, v Podbrdu je okuženih veliko, sprejeti so bili vsi potrebni ukrepi. DSO Hrastovec v bližini Maribora je zadnji primer izbruha okužb, pozitivnih na virus je 28 stanovalcev in 16 zaposlenih. Stanje na Primorskem se slabša, regijski koordinator za domove starejših občanov skupaj s sodelavci danes obiskuje domove.

V socialnovarstvenih zavodih se je na podlagi razpisa ministrstva za dodatne zaposlitve v 77 domovih zaposlilo 118 novih delavcev, preko javnih del jih je vključenih 114. Velika zahvala gre študentom medicine kot tudi zaposlenim v primarnem zdravstvu, ki se oboji vključujejo v pomoč, kjer je to najbolj potrebno.

Državni sekretar je poudaril, da domove starejših občanov spodbujajo, naj omogočajo stike med oskrbovanci in svojci, saj je psihofizično stanje stanovalcev domov zelo pomembno, zato vse prosijo, da pri tem uporabljajo različne oblike komunikacije oziroma obiskov.  

Posnetek dnevne novinarske konference