Skoči do osrednje vsebine

Nova številka Pregleda javnofinančnih gibanj

Objavljamo nov Pregled javnofinančnih gibanj s podatki za prvih devet mesecev letošnjega leta. Državni proračun je v tem obdobju zabeležil nekaj manj kot 6,66 milijarde evrov prihodkov in približno 9,04 milijarde evrov odhodkov. Proračunski primanjkljaj je tako znašal približno 2,38 milijarde evrov.
Na kupu ležijo evrski bankovci in kovanci različnih vrednosti, od nekaj centov do 50 evrov

Denar | Avtor: Ministrstvo za finance

Proračunski prihodki so se v prvih devetih mesecih glede na enako obdobje lani znižali za 10,2 %, odhodki pa so se zvišali za 24,3 %. To je posledica slabših gospodarskih gibanj zaradi epidemije koronavirusa, ki so vplivala na nižje prihodke, in sprejemanja različnih ukrepov za blaženje posledic epidemije za državljane in gospodarstvo. To je prispevalo k višjim odhodkom.

V Pregledu javnofinančnih gibanj vsak mesec objavljamo podrobne podatke o realizaciji državnega proračuna na mesečni ravni, od začetka letošnjega leta pa lahko podatke o državnem proračunu spremljate tudi na spletni strani proracun.gov.si, kjer je objavljen interaktivni grafični prikaz ključnih podatkov državnega proračuna, ki se vsakodnevno osvežuje. 

V Pregledu javnofinančnih gibanj pa so poleg podatkov o državnem proračunu objavljeni tudi podatki o mesečni realizaciji ostalih blagajn javnega financiranja: Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije, Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in proračunov občin. 

Konsolidirana bilanca javnega financiranja, ki jo sestavljajo vse štiri javne blagajne, je v prvih devetih mesecih zabeležila približno 13,64 milijarde evrov prihodkov in 15,98 milijarde evrov odhodkov.