Skoči do osrednje vsebine

Kriza je priložnost za lepšo prihodnost

O aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so na popoldanski novinarski konferenci sodelovali strokovni direktor Splošne bolnišnice Murska Sobota Daniel Grabar, Robert Masten iz Oddelka za psihologijo Filozofske fakultete v Ljubljani in vladni govorec Jelko Kacin.

Na popoldanski dopisni seji vlade je bil sprejet Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom. V 2. členu osnovnega odloka so navedene določene izjeme, ki jih je predstavil Kacin, h katerim se s sprejetjem današnje dopolnitve odloka dodajo še naslednje izjeme, za katere prepoved ne velja, in sicer za:

  • gradbena, vzdrževalna in montažna dela, pri izvajanju katerih je zagotovljeno, da prihaja do minimalnega možnega stika s potrošniki (na primer ogrevanje, vodovod, odtoki, električne inštalacije, keramične in druge obloge, prezračevanje, krovska, fasaderska dela, montaža kuhinj in podobno),
  • storitve, ki se opravljajo na prostem in pri katerih se lahko zagotovi, da prihaja do minimalnega možnega stika s potrošniki (na primer vrtnarske storitve),
  • servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja tehničnega blaga,
  • dimnikarske storitve, pod pogojem, da je v prostoru, kjer se izvajajo dimnikarske storitve, prisoten samo en izvajalec, če pa to ni mogoče, je lahko v prostoru prisoten izvajalec storitve in ena oseba, ki je uporabnik male kurilne naprave; opravljanje dimnikarskih storitev ni dovoljeno v prostorih, v katerih je nameščena mala kurilna naprava, ki jih po opravljeni storitvi ni mogoče prezračiti,
  • družbe za upravljanje in
  • knjižnice.

Vlada pa je danes sprejela tudi sklep, s katerim je odločila, da se zaradi obvladovanja širjenja okužb s covidom-19 v javnih zdravstvenih in socialnih zavodih iz blagovnih rezerv uporabi določeno blago, kot na primer dihalni ventilator, oprema za zasilno oskrbo s kisikom idr.

V Murski Soboti so včeraj potrdili 20 novih okužb. V pomurski regiji sicer trenutno 14-dnevna incidenca znaša 1031 primerov na 100.000 prebivalcev, kar jo uvršča na 5. mesto med slovenskimi statističnimi regijami. V lokalni bolnišnici imajo hospitaliziranih 80 bolnikov s covidom-19, je povedal Grabar, in zasedenih 12 intenzivnih postelj. So srednje velika bolnišnica s 400 navadnimi posteljami. Krizni štab neprekinjeno deluje od marca, poleti so spremljali dogajanje in izpeljali vse priprave, da lahko zdaj pokrivajo vse potrebe. Bolniki s težkim potekom bolezni so različnih starosti, tudi srednjih let. Vendar pa v murskosoboški bolnišnici z optimizmom gledajo naprej, verjamejo, da se virus s spoštovanjem ukrepov da omejiti. Zaupajo v državljane, da se bodo ti zavedali, da je vsak član skupnosti pomemben.

Stiska je v kriznih razmerah pričakovana, a na občutke, ki pridejo z njo, nismo navajeni, je poudaril Masten. Dnevi, ki nas čakajo, bodo za marsikoga težki. S strahom in skrbmi vedno hodi tudi pogum. Skrbi nas varujejo, da s pogumom ne pretiravamo. Ni težava strah, niso težava skrbi. Pomembno je, kaj z njimi naredimo. Pri tem je ključno, da najdemo neki cilj, ki je za nas osebno pomemben. Vsaka, tudi najdaljša pot, se začne s prvim korakom. Lahko nam je težko, ampak vse, kar potrebujemo za rešitev težave, je v nas samih in v ljudeh, ki so okoli nas, imamo vire, da se spoprimemo s težavami. Naj bo zato kriza tudi priložnost za lepšo prihodnost.