Skoči do osrednje vsebine

Minister Cigler Kralj hvaležen mladi generaciji, da je priskočila na pomoč

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede epidemije novega koronavirusa so sodelovali minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Nuška Čakš Jager, Mateja Logar s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja pri Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana in vladni govorec Jelko Kacin.

V sredo je bilo ugotovljenih 2488 pozitivnih brisov ob 7202 testiranjih. Delež pozitivnih testov je slabih 35 odstotkov. V bolnišnicah se zdravi 660 ljudi, od tega jih intenzivno zdravljenje potrebuje 109, umrlo je 14 oseb.

Na infekcijski kliniki UKC Ljubljana je zasedenih 163 navadnih postelj, dodatno je zasedenih 35 postelj v intenzivnih oddelkih, je podatke predstavila dr. Logar. Čuti se pomanjkanje zaposlenih na intenzivnih oddelkih, zato se tja vključujejo uslužbenci drugih oddelkov, s čimer se oblikujejo mešane skupine sodelavcev. Dodatne prostore bodo v UKC Ljubljana skušali zagotoviti z dograditvijo prostorov nad prenovljenim urgentnim blokom, kjer naj bi uredili prostor za dodatnih 100 bolniških postelj. Na infekcijski kliniki se zavedajo, da se bo pritisk na bolnišnice ustavil v približno treh tednih po doseženem vrhu zabeleženega števila okuženih. V vmesnem obdobju se bo število hospitaliziranih bolnikov še vedno povečevalo. 

Doktorica Čakš Jager je predstavila epidemiološke podatke. V izobraževalnem procesu so zabeležili največ okužb med dijaki, veliko manj med učenci v osnovni šoli, v vrtcih je to število minimalno. Med območji z najvišjo štirinajstdnevno incidenco zelo izstopa Gorenjska s 1626 primeri, sledita Koroška in osrednja Slovenija s 1015 in 968 primeri na 100.000 prebivalcev.

Nacionalni inštitut za javno zdravje je oblikoval navodila za osebe: 

  • ki so bile izpostavljene osebi, pozitivni glede na covid-19, pri čemer za takega posameznika velja, naj se v obdobju 14 dni od izpostavljenosti okužbi izogiba vsem nenujnim stikom z drugimi ljudmi, hkrati pa opazuje svoje zdravstveno stanje;
  • s potrjeno okužbo s koronavirusom za izolacijo v domačem okolju, kjer je izolacija opredeljena kot ukrep, ki ga izbrani osebni zdravnik odredi osebi, okuženi s koronavirusom, pomeni pa, da ta oseba ne sme zapuščati doma in mora omejiti stike z drugimi ter dosledno upoštevati priporočila za preprečevanje širjenja bolezni;
  • v karanteni na domu, pri kateri zdrava oseba po visoko tveganem stiku z osebo, pri kateri je bila potrjena okužba s koronavirusom, omeji svoje stike z drugimi ljudmi.

V domovih starejših občanov je aktivno okuženih 748 stanovalcev, dve tretjini od 102 domov v državi pa se spoprijemata s pojavom virusa v domu, je stanje predstavil minister Cigler Kralj. Primer vzpostavitve rdeče cone v zunanjem okolju v Škofji Loki in v Topolšici je spodbudil tudi druge, da so ponudili svoje zmogljivosti. Izstopa ponudba zdraviliških prostorov v termalnih kopališčih, ki bi bili tudi najbolj primerni za nameščanje oskrbovancev.

Na področju kadrov se je minister zahvalil mladi generaciji, predvsem študentom, ki so priskočili na pomoč. Kot kritičen primer pomanjkanja zaposlenih je minister omenil Trubarjev dom upokojencev v Loki pri Zidanem Mostu, kjer je okuženih 39 zaposlenih. Omenil je, da se je na osnovi obiska prepričal, da je bil razlog tako hitre razširitve virusa v domu prezračevalni sistem, zato so na ministrstvu vsem domovom poslali priporočila, naj bodo na upravljanje s temi sistemi še posebej pozorni.

Aktiven spodbujevalec iskanja primernih uslužbencev je tudi Zavod za zaposlovanje, ki med prijavljenimi iskalci zaposlitve išče kandidate za posamezne kadrovske razpise domov starejših občanov. Zaposlene v domovih bo ministrstvo za njihovo delo nagradilo z izplačili dodatkov, tako kakor je bilo to v prvem valu epidemije.