Skoči do osrednje vsebine

Dr. Rozman: Zdravstveni delavci se ne bomo predali, do konca bomo stali bolnikom ob strani, ampak pomagajte nam tudi vi

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore, direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik dr. Aleš Rozman in vladni govorec Jelko Kacin.

V torek je bilo ugotovljenih 2605 pozitivnih brisov ob 7471 testiranjih. Delež pozitivnih testov je 35 odstotkov. V bolnišnicah se zdravi 612 ljudi, od tega jih intenzivno zdravljenje potrebuje 99, v bolnišnicah je umrlo sedem bolnikov. Štirinajstdnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev (incidenca) je narasla na 872.

Gorenjsko območje je najbolj prizadeto, konkretne številke po občinah pa so: v Kranju 84, Radovljici 71, na Jesenicah 70, v Škofji Loki 49, na Bledu 22, v Bohinju 11, Domžalah 69, Kamniku 62, Medvodah 42. Sicer pa so števila novo okuženih v večjih mestih takšna: v Novem mestu 76, Celju 80, Slovenski Bistrici 58, Murski Soboti 47, v Šentjurju 64, Velenju 43, Brežicah 32 in Črnomlju 30. V Ljubljani je bilo na novo okuženih 305 ljudi.

Dr. Rozman je zatrdil, da se vsaka bolnišnica trudi povečevati svoje zmogljivosti, državljane pa je prosil, naj epidemiološko stanje ponotranjijo, se zavedo zelo resnih razmer in s tem pomagajo zdravstvenemu sistemu obravnavati vse, ki zdravljenje potrebujejo. Pozval je tudi posameznike, ki ne verjamejo v učinke virusa, naj začnejo verjeti opozorilom, saj se nejevera oziroma neupoštevanje napotkov kaže v številčnosti ljudi na intenzivnih oddelkih – in tudi v številčnosti tistih, ki umirajo.

Nova priporočila za testiranja namenjajo poudarek testiranju tistih bolnikov z izrazitimi znaki, ki bi morebiti potrebovali tudi zdravljenje; osebju v domovih za starejše občane in zdravstvenih delavcev v bolnišnicah. Velik poudarek v novih priporočilih pa je namenjen tudi spodbujanju državljanov k samoizolaciji, takoj ko opazijo posamezni simptom prehladnih obolenj. Nova priporočila prinašajo tudi kombinirano uporabo PCR-testov in hitrih antigenskih testov v povezavi z nameni testiranja.

Nadškof Zore je ob bližnjem prazniku vseh svetih in spomina vseh vernih rajnih državljane pozval, naj opustijo tradicionalno obiskovanje grobov svojcev in obiske sorodnikov. Predlagal jim je, da bi individualno ali s člani svoje družine obiskali samo grobove v domači župniji oziroma občini ter tam molili za rajne. Pri tem je treba spoštovati ukrepe izogibanja vsakršnemu druženju, obiskovanju drugih gospodinjstev in prečkanju meja svoje občine.

Vladni govorec Kacin je napovedal, da bo vlada s strokovno skupino zasedala v četrtek zvečer, prek dneva se bodo o stanju glede obvladovanja epidemije na videokonferenci pogovarjali tudi voditelji članic EU. Glede na povečane obsege testiranja in s tem obdelave v laboratorijih se podaljšuje tudi čas čakanja na rezultate. Pri tem je poudaril, da je treba v času čakanja na rezultate ostati v samoizolaciji.