Skoči do osrednje vsebine

Vladni klicni center za COVID-19 uživa veliko zaupanje javnosti

Na današnji novinarski konferenci o stanju glede bolezni COVID-19 sta sodelovala prof. dr. Mojca Matičič, Infekcijska klinika Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana in strokovna mentorica študentom v vladnem klicnem centru, ter vladni govorec, veleposlanik Jelko Kacin.

V nedeljo je bilo pri 3682 testiranjih potrjenih 1115 okužb, to je 30,23 odstotka testiranih. V bolnišnicah se zdravi 523 bolnikov, 82 na intenzivni negi, umrlo jih je deset. 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev (incidenca) je 727.

Vlada je včeraj na dopisni seji sprejela odločitev o omejitvi gibanja med občinami, kot to predvideva Načrt ukrepov za drugi val širjenja bolezni COVID-19. Kriteriji za sprejetje ukrepov iz tretjega paketa rdeče faze načrta ukrepov so 360 zasedenih postelj v bolnišnicah in od tega hospitaliziranih 60 bolnikov na intenzivnih oddelkih. Oba kriterija sta bila ta konec tedna presežena.

Ukrep prepovedi prehajanja med občinami je veljal že spomladi. Podobno kot takrat je tudi tokrat določenih 13 izjem: 

  1. prihod in odhod na delo ter izvajanje delovnih nalog;
  2. opravljanje gospodarskih, kmetijskih in gozdarskih dejavnosti;
  3. odpravljanje neposredne nevarnosti za zdravje, življenje in premoženje;
  4. varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore, oziroma zaradi oskrbe ali nege družinskih članov ali če gre za izvajanje starševske skrbi in stikov z otrokom;
  5. dostop do lekarn, zdravstvenih in sanitarnih storitev ter zdraviliškega zdravljenja;
  6. dostop do tujih diplomatskih in konzularnih predstavništev;
  7. dostop do storitev za nujne primere;
  8. dostop do izvajanja nalog, povezanih z delovanjem pravosodnih in upravnih organov ter organov pregona;
  9. dostop do storitev za osebe s posebnimi potrebami;
  10. izvajanje vzdrževalnih del ali sezonskih opravil na zasebnem objektu ali zemljišču za člane istega gospodinjstva;
  11. potovanja oseb, ki so vstopile v Republiko Slovenijo z namenom tranzita čez ozemlje Republike Slovenije v sosednjo državo ali do svojega prebivališča v Republiki Sloveniji;
  12. dostop do trgovin ali storitev v drugi občini, če so bližje prebivališču osebe, kot so te trgovine ali storitve v občini prebivališča ali če jih v občini prebivališča ni;
  13. nujno vzdrževanje groba, pri čemer mora posameznik izkazati upravičenost z dokazilom o najemu groba ali drugim ustreznim dokazilom.

Odlok o začasni delni omejitvi gibanja in zbiranja po novem tudi določa, da pri sprehodih na zelenih površinah in pri športnorekreacijski dejavnosti, pri kateri je mogoče do drugih posameznikov neprekinjeno vzdrževati najmanj tri metre medsebojne razdalje, nošnja zaščitne maske ni več potrebna.

Še naprej je začasno omejeno gibanje ljudi med 21. in 6. uro razen za pet izjem: odpravljanje neposredne nevarnosti za zdravje, življenje in premoženje (i), prihod in odhod na delo ter izvajanja nujnih delovnih nalog (ii), dostop in nudenje storitev za nujne primere (iii), opravljanje storitev dostave hrane ali zdravil (iv) in potovanje oseb (v).

Z odlokom ostajajo prepovedani vse prireditve, shodi, poroke in verski obredi ter vsakršno zbiranje nad šest ljudi, razen če gre za ožje družinske člane ali člane skupnega gospodinjstva.

Spremembe začnejo veljati jutri, s ponedeljka na torek, opolnoči.

Dr. Matičič je predstavila delovanje vladnega klicnega centra, ki je že v nekaj dneh presegel dnevni rekord sprejetih dnevnih klicev iz spomladanskega obdobja. Vanj je trenutno vključenih 48 študentov višjih letnikov medicine, ki so že dokazali svoje znanje za posamezna področja, hkrati pa so opravili intenzivno izobraževanje o novem koronavirusu.

Klicno središče je na voljo vsak delavnik od 8. do 18. ure na brezplačni številki 080 1404.

Center je znova začel delovati pred enim tednom, ob razglasitvi epidemije, ko je bilo klicev 400, v petek so jih prejeli že 1300. Študenti, ki so sodelovali v prvem valu epidemije, so že diplomirali in nekateri že dejavno sodelujejo v boju proti epidemiji. Poleg študentov medicine sodelujejo v centru tudi predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Urada vlade za komuniciranje ter predstavniki nekaterih ministrstev in civilne zaščite.

V klicnem centru se vedno trudijo prebivalcem podati najboljše informacije, hkrati pa tudi prenašati pobude neposredno odločevalcem. »Vsako vprašanje šteje, vsako vzamemo resno,« je končala dr. Matičič.