Skoči do osrednje vsebine

V takojšnji pripravljenosti za pomoč ob epidemiji tudi Slovenska vojska

Slovenska vojska v prizadevanjih za omejitev širjenja novega koronavirusa sodeluje od začetka epidemije v Sloveniji. Od četrtka, 22. oktobra, so sile Slovenske vojske v takojšnji pripravljenosti za nudenje pomoči prebivalcem Republike Slovenije.

Preko 200 pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske, katerih število se po potrebi poveča, je na voljo za pomoč sistemu zaščite in reševanja. Skladno s potrebami Civilne zaščite bodo pripadnice in pripadniki Slovenske vojske pomagali pri preprečevanju širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2 in blaženju posledic epidemije. V ta namen so pripravljene različne zmogljivosti Slovenske vojske: ekipe in sredstva za dezinfekcijo, helikopter za medicinsko evakuacijo in za prevoz tovora, vojaška reševalna vozila, mobilni laboratorij, avtobusi, tovorna vozila, premične kuhinja, pralnica in tuširnica, agregati, enota za prečiščevanje vode, skupina za psihološko podporo itd.

Vlada Republike Slovenije je 19. oktobra 2020 razglasila epidemijo covida-19 na območju Republike Slovenije. V Državnem načrtu zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh so opredeljene tudi naloge oziroma zmogljivosti Slovenske vojske.

V prvem valu epidemije spomladi letos je Slovenska vojska pomagala z razkuževanjem prostorov in opreme ter zagotavljanjem prevozov po cesti, letalstvo Slovenske vojske je zagotavljalo prevoz državljanov Republike Slovenije iz tujine ter prevoz tovora z zaščitno in medicinsko opremo, zagotavljala je preventivno jemanje brisov, od marca pa je v Vojašnici Edvarda Peperka v Ljubljani tudi nastanitveno-operativna mobilna bolnišnica Role 2.

Veterinarska enota Slovenske vojske med dezinfekcijo reševalnega vozila

Veterinarska enota Slovenske vojske med dezinfekcijo reševalnega vozila | Avtor: Slovenska vojska