Skoči do osrednje vsebine

Javni poziv slovenskim digitalnim inovacijskim stičiščem (DIH), ki želijo postati eno od evropskih stičišč EDIH

Ministrstvo za javno upravo je v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo objavilo javni poziv slovenskim digitalnim inovacijskim stičiščem (DIH), ki želijo postati evropska digitalna inovacijska stičišča (EDIH). Evropska komisija bo izbrala med predlogi, ki jih bo prejela od držav članic.
simbolna slika

Digitalna preobrazba (fotografija je simbolična) | Avtor: Gremlin, GettyImages/GulliverFilm&Foto

Da bi bolje povezali delovanje digitalnih inovacijskih stičišč v Evropi, želi Evropska komisija v prihodnje to področje voditi bolj koordinirano. S ciljem, da bi vsa Evropska digitalna inovacijska stičišča (EDIH) delovala kot enotna skupnost, ki si bo v medsebojno oporo in podporo pri uvajanju digitalne preobrazbe v posameznih državah.

Izbor EDIH bo potekal v dveh fazah. V prvi bomo postopek izbora opravile države članice, v drugi pa bo Evropska komisija med prejetimi predlogi s strani članic opravila svoj postopek izbora. Sofinancirana bodo le tista stičišča, ki jih bo izbrala Evropska komisija v drugi fazi postopka.

Z danes objavljenim javnim pozivom, ki je objavljen tudi v Uradnem listu RS št. 52/2020S, v Sloveniji začenjamo prvo fazo postopka.

Informativni dan

Evropska komisija v zvezi z izborom EDIH na nacionalni in na evropski ravni pripravlja tudi informativni dan, in sicer v torek, 3. novembra 2020 med 14. in 16. uro, prek spleta. Več informacij o informativnem dnevu, o poteku in načinu prijave, je objavljenih na strani objave javnega poziva.

Namen digitalnih inovacijskih stičišč je zagotavljanje potrebne mednarodne konkurenčnosti evropskega prostora pri uvajanju digitalne preobrazbe. DIH daje podporo podjetjem, državni upravi, pa tudi državljanom, skratka vsem, ki z uporabo naprednih tehnologij uvajajo bodisi nove načine delovanja, modele in procese bodisi storitve in proizvode.