Skoči do osrednje vsebine

Minister Gantar: Najboljši ukrep v tem trenutku: »Vsak naj se obnaša, kot da je okužen«

Vlada in ministri sprejemajo dodatne ukrepe glede obvladovanja epidemije COVID-19. Tako je minister za zdravje Tomaž Gantar predstavil več aktivnosti na svojem ministrstvu, ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec pa odlok o začasnih omejitvah pri izvajanju športne dejavnosti.

V slovenskem zdravstvenem sistemu je 7000 postelj, po oceni ministra Gantarja jih desetino lahko namenimo bolnikom z novim koranavirusom, se pa razpoložljivost le-teh prilagaja vsakodnevnim potrebam. Znotraj sistema bo najbolj kritično število postelj v intenzivnih oddelkih, ki pa jih z vso potrebno opremo bolnišnice lahko zagotovijo med 100 in 150.

Po ministrovi presoji karantenske odločbe nimajo več svojega namena, zato se tak sistem opušča. Karantenske odločbe bo nadomestil bolniški dopust. Tega je bila oseba s pozitivnim testom deležna že zdaj, osebi, ki pa je bila v tveganem stiku z okuženo osebo, pa ga bo na podlagi takih informacij dodelil njen osebni zdravnik.

Odlok o začasnih omejitvah pri izvajanju športne dejavnosti je predstavila ministrica Kustec. Ukrep dovoljuje športno gibalno dejavnost ter športno vadbo naslednjim skupinam:

  • okoli 1100 športnikom z nazivom olimpijskega, svetovnega, mednarodnega in perspektivnega razreda,
  • okoli 500 poklicnim športnikom, starejšim od 15 let, ki so vpisani v razvid poklicnih športnikov pri ministrstvu, pristojnem za šport.

V individualnih športnih panogah je za omenjene skupine športnikov poleg treningov dovoljeno tudi izvajanje velikih mednarodnih športnih prireditev, kot so: državno, evropsko in svetovno prvenstvo ter svetovni pokal.

Dovoljene so tudi vse kvalifikacijske tekme državnih reprezentanc v kolektivnih športnih panogah za nastop na svetovnem ali evropskem prvenstvu.

Tekmovanja na najvišji kakovostni ravni so dovoljena v kolektivnih športnih panogah, kot so hokej na ledu, košarka, nogomet, odbojka in rokomet, in sicer: na ravni državnega (npr. 1. slovenska liga), regionalnega (npr. alpska hokejska liga), mednarodnega (npr. Liga narodov) oziroma evropskega tekmovanja (npr. ABA liga). Gre torej za sodelovanje športnih klubov iz 1. slovenske lige v državnih, regionalnih, evropskih in mednarodnih ligah.

Prisotnost gledalcev na športnih tekmovanjih ni dovoljena. Organizator športnega tekmovanja mora zagotoviti, da so v športnem objektu ali na površinah za šport v naravi le osebe, ki so nujno potrebne za izvedbo tekmovanja. Športniki in strokovni delavci v športu morajo upoštevati navodila OKS, svojih matičnih športnih zvez in klubov, ministrstva, pristojnega za zdravje, in NIJZ.

Športna gibalna dejavnost v skupinah je dovoljena tudi vsem državljanom, če gre za člane istega gospodinjstva, pri individualnih športih in športih z največ šestimi udeleženci pa v primeru, če je pri vadbi mogoče neprekinjeno vzdrževati najmanj tri metre medsebojne razdalje.

Nadaljnjo utemeljenost ukrepov tega odloka bo vlada preverjala vsakih 14 dni.

Minister za zdravje Tomaž Gantar z masko.

Minister za zdravje Tomaž Gantar na novinarski konferenci. | Avtor: Nebojša Tejić,STA