Skoči do osrednje vsebine

Dr. Lejko Zupanc: UKC Ljubljana je pripravljen tako prostorsko kot kadrovsko, odločanje, koga zdraviti in koga ne, ne bo potrebno

O aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so na novinarski konferenci spregovorili minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, predstojnica Klinike za infekcijske bolezni UKC Ljubljana dr. Tatjana Lejko Zupanc in vladni govorec Jelko Kacin.

V torek je bilo opravljenih 5891 testov, 1503 izvidov je bilo pozitivnih, kar je 25,51 odstotka. V bolnišnicah se zdravi 333 ljudi, na intenzivni negi 55. Umrlo je osem oseb. 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev je narasla na 423 primerov.

UKC Ljubljana še dodatno povečuje zmogljivosti s ciljem zagotoviti skupaj 170 navadnih postelj in 50 postelj za intenzivno nego, je povedala Lejko Zupanc. V tem trenutku imajo na vseh svojih lokacijah hospitaliziranih 92 odraslih in pet otrok, na intenzivnih oddelkih pa 21 oseb, ki so večina priklopljeni na ventilatorje.

UKC je prosil za sodelovanje mlajše upokojene nekdanje sodelavce kot tudi prostovoljce, vključujejo tudi študente zadnjih letnikov medicine in zdravstvene nege, specializante, pripravnike in študente s statusom sekundariata. Pomagali bodo tudi drugi zdravniki, ki ne bodo zaposleni na svojem strokovnem področju.

Lejko Zupanc je ob tem odločno zavrnila navedbe Dušana Kebra za časnik Delo, da se bliža trenutek, ko se bodo morali zdravniki odločati o izbiri, koga ohranjati pri življenju in koga ne.

Predstojnica infekcijske klinike je posameznikom, ki so bili v visoko tveganem stiku s pozitivno potrjeno osebo, svetovala, naj se vsaj za sedem dni samoizolirajo. Visoko tvegan stik je opisala kot primer, ko nobena od dveh oseb ni nosila maske, osebi pa sta se družili 15 minut.

Vlada je včeraj sprejela spremembe odloka glede omejitev ponudbe ter prodaje blaga in storitev, ki jih je v nadaljevanju novinarske konference predstavil minister Počivalšek.

Tako je poleg diskotek in nočnih klubov prepovedano ponujanje storitev tudi v kinematografih in kulturnih ustanovah. Izjema so galerije, muzeji, arhivi in knjižnice, vendar ob upoštevanju omejitve zadrževanja 1 osebe na 20 m².

Opravljanje gostinske dejavnosti priprave ter strežbe jedi in pijač v rdečih regijah je prepovedano.

Gostinski obrati v oranžnih regijah lahko obratujejo od 6. do 21. ure, vendar le s strežbo za mizami (torej sedeča postrežba) in ob upoštevanju razdalje med osebami najmanj 1,5 metra, razen za osebe iz istega gospodinjstva, ki sedijo za isto mizo.

Pod enakimi pogoji je dovoljena tudi gostinska dejavnost v nastanitvenih obratih, in sicer le za svoje goste, ne glede na obarvanost regije.

Opravljanje gostinske dejavnosti med 6. in 21. uro je, ne glede na status regije, dovoljeno tudi:

  • organizacijah, ki izvajajo gostinsko dejavnost izključno za svoje zaposlene oziroma varovance (na primer v bolnišnicah in menzah v podjetjih),
  • v primeru dostave hrane in pijače,
  • za osebni prevzem hrane in pijače.

Število oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponudbe ter prodaje blaga in storitev potrošnikom, se omeji na 20 m² na posamezno stranko ali na 1 stranko, če je poslovni prostor manjši od 20 m². To zdaj velja tudi za frizerske in kozmetične salone v rdečih regijah, kjer je prej veljala omejitev, da je lahko v prostoru hkrati le 1 stranka.

Fitnes centri v rdečih regijah ostajajo zaprti, v oranžnih pa velja pravilo 1 osebe na 20 m².

V primeru kršitev ukrepov ima pristojni inšpektor pravico in dolžnost omejiti ali prepovedati promet oziroma opravljanje dejavnosti.

Vladni govorec Kacin je posredoval še informacijo, da je od ponedeljka naprej v skladu z načrtom za ukrepanje v pogojih epidemije na državni, regijski in občinski ravni angažiranih 1.242 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb in drugih.

 

Minister Počivalšek z masko.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek na novinarski konferenci. | Avtor: Daniel Novakovič, STA