Skoči do osrednje vsebine

Okuženih okoli en odstotek vseh prebivalcev države

Vodja strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije covid-19 pri Ministrstvu za zdravje Bojana Beovič je predstavila podatek, da je okuženih okoli en odstotek vseh prebivalcev države, preračunano 20.000 oseb, kar je več kot uradno 7.103 aktivnih primerov.

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan z masko.

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan govori na novinarski konferenci. | Avtor Daniel Novakovič, STA

Enako kot število pozitivnih je skrb vzbujajoče tudi število hospitaliziranih, še posebej tistih na intenzivnih oddelkih. Po ocenah Beovičeve se glede na novo število okuženih v teh dneh lahko v drugem tednu novembra zgodi, da  bomo imeli med 480 do 680 hospitaliziranih, od tega na intenzivnih oddelkih med 80 in 190 bolnikov.

Ukrepi svetovalne skupine so usmerjeni v področja, kjer je prenašanje virusa najpogostejše. Pri tem pa se skupina zanaša na podatke, ki jih je pridobil NIJZ o dosedanjih najpogostejših virih okužb. Hkrati so temelj za odločitve tudi strokovne analize iz tujine.

Zdravstvenega kadra, tako zdravnikov kot medicinskih sester, na intenzivnih oddelkih primanjkuje, ker se v infekcijskih klinikah oziroma na oddelkih mora vzpostaviti samostojna ekipa za obvladovanje covid bolnikov in tudi ekipa za obvladovanje drugih bolnikov z infekcijskimi boleznimi na takih oddelkih. Hkrati je delo na intenzivnih oddelkih zahtevno, zato premeščanje kadra iz drugih oddelkov ni izvedljivo.

Poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan je predstavil glavna področja nalog, ki jim jih nalaga državni načrt ob razglasitvi epidemije. Gre za nudenje storitev dveh mobilnih laboratorijev za ekipe reševalcev in ekipo gasilcev, ki izvajajo dezinfekcijo in dekontaminacijo objektov. Civilna zaščita opravlja tudi vlogo razdeljevanje zaščitne opreme.

Civilna zaščita je na voljo tudi sistemu zdravstva, v tem trenutku je to pomoč pri postavljanju mobilnih enot za vstopne kontrolne točke testiranj.

Posamezniki, ki bi želeli pomagati obstoječim ekipam, se lahko obrnejo na občinske odbore, kjer jih bodo predvsem vključili v naloge razdeljevanja pomoči posameznikom, ki bodo pomoč potrebovali.