Skoči do osrednje vsebine

Ministri Hojs, Kustec in Počivalšek ter državna sekretarka Bregant predstavili ukrepe glede na epidemiološko sliko v rdečih regijah

Vlada je na sredini večerni seji sprejela več ukrepov za zajezitev širjenja bolezni COVID-19. Na današnji novinarski konferenci so jih predstavili minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec, minister za notranje zadeve Aleš Hojs, državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje Tina Bregant ter vladni govorec Jelko Kacin.

V sredo je bilo opravljenih 5287 testov, pozitivnih primerov je bilo največ doslej, 745, kar je 14,09 odstotka. V bolnišnicah se zdravi 221 ljudi, na intenzivni negi jih je 40. En bolnik je umrl. Med občinami je bilo največ novih pozitivnih primerov v Ljubljani, in sicer 119, sledi ji Kranj s 34 in Domžale s 25 primeri.

Minister Hojs je najprej predstavil spremembe odloka o zbiranju ljudi. Še vedno velja splošna omejitev zbiranja do 10 oseb (z nekaterimi izjemami), v rdečih regijah pa niso več dovoljene poroke, praznovanja obletnic in verski obredi. Izjema so posamični enkratni dogodki, za katere so organizatorji že pridobili dovoljenje Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Za večkrat ponovljene dogodke, za katere so izvajalci že pridobili dovoljenje NIJZ, kot so kino predstave, pa izjema ne velja.

Drug spremenjeni odlok govori o prepovedi prehajanja iz rdečih regij v oranžne, glede česar veljajo nekatere izjeme. To so razlogi odhajanja na delo, izvajanje individualne gospodarske dejavnosti, kot je npr. kmetovanje, odhod v bolnišnico, vzdrževanja nepremičnin, obiski staršev, ki potrebujejo oskrbo, urejanje in obisk grobov in podobno. Izjema je tudi koriščenje bonov za že do danes rezervirane počitnice. Dovoljen je tudi tranzit čez rdečo regijo zaradi odhoda v tujino. Upravičenost do izjeme se izkazuje z ustreznimi pisnimi dokazili.

V rdečih regijah je z odlokom nošenje mask na odprtih javnih krajih in v osebnih vozilih obvezno, je povedala državna sekretarka Tina Bregant. Izjeme so otroci do dopolnjenega 6. leta starosti, učenci in dijaki v osnovnih in srednjih šolah, ko so v matičnih oddelkih, vzgojitelji predšolskih otrok in učitelji do vključno 5. razreda pri opravljanju neposrednega dela z otroki.

Vzgojno-izobraževalno delo se bo v tednu med 19. in 23. oktobrom zaradi zdravstveno preventivnih razlogov začasno izvajalo prilagojeno, je poudarila ministrica Kustec. Tako bodo v šole še naprej prihajali učenci od 1. do vključno 5. razreda, vsi učenci predmetne stopnje, od vključno 6. do 9. razreda pa se bodo izobraževali na daljavo. V glasbenih šolah se bo pouk izvajal na daljavo. Programi izobraževanja za otroke s posebnimi potrebami in otroke v osnovnih šolah s prilagojenim programom se bodo izvajali v šoli oziroma zavodu. Za učence s posebnimi potrebami se bo vzgojni program izvajal v domu. Pouk v višjih strokovnih šolah in izobraževanje odraslih se bosta izvajala na daljavo. Vse popoldanske in obšolske aktivnosti učencev v šolskih prostorih se v naslednjem tednu ne izvedejo. Delo v vrtcih poteka nespremenjeno.

Ukrepe s področja gospodarske dejavnosti je predstavil minister Počivalšek. V rdečih regijah bo prepovedano ponujanje storitev v fitnes centrih in zaprtih športnih objektih ter opravljanje gostinske dejavnosti v gostinskih obratih, v kar spadajo gostišča, restavracije, gostilne, kavarne, slaščičarne, okrepčevalnice in bari. Ostajajo pa odprti frizerski in kozmetični saloni, vendar se omeji število oseb, in sicer na eno stranko na prostor. V oranžnih regijah velja za frizerske in kozmetične salone isto pravilo kot v rdečih, v teh regijah pa so odprti tudi fitnes centri ter zaprti športni objekti z omejitvijo na 20 m2 na posamezno stranko.

Prepoved zaprtja ne velja za pripravo in dostavo jedi in pijač ter njihov osebni prevzem.

Prepoved ne velja tudi za gostinsko dejavnost v nastanitvenih objektih, kjer bo med 6. in 22.30 še vedno dovoljeno opravljanje gostinske dejavnosti, vendar samo za goste, ki prenočujejo v nastanitvenih obratih. Nastanitveni objekti so hoteli, moteli, penzioni, hotelska in apartmajska naselja, planinski in drugi domovi, kampi, prostori za goste pri sobodajalcih, kmetije ter marine. Opravljanje gostinske dejavnosti v nastanitvenih obratih bo dovoljeno le za mizami (sedeča postrežba) z razdaljo med osebami najmanj 1,5 metra, razen za osebe iz istega gospodinjstva.