Skoči do osrednje vsebine

Jereb: »Najmlajši bolnik na intenzivnem oddelku je star 42 let in nima drugih bolezni«

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 so sodelovali vodja intenzivnega oddelka infekcijske klinike Matjaž Jereb, vršilka dolžnosti direktorice direktorata za zdravstveno varstvo na ministrstvu za zdravje Marija Magajne ter vladni govorec Jelko Kacin.

V torek beležimo nov rekord števila pozitivnih testov, in sicer 707, opravljenih je bilo 4902 testiranj, delež pozitivnih je 14,4 odstotkov. Umrli sta 2 osebi. V bolnišnicah se zdravi 210 bolnikov, 35 jih je na intenzivni negi.

Število pozitivnih primerov na 100.000 prebivalcev v 14-dnevni incidenci je 202, je podatke predstavil Kacin. Kazalnik je največji v gorenjski regiji z 266 primeri, sledi koroška z 261, tej pa osrednje slovenska z 230 primeri, a v številkah po regijah še ni današnjih podatkov o vseh pozitivnih. V primerjavi z dvema sosednjima državama je 14-dnevna incidenca v Italiji 80, na Hrvaškem 104, a sta podatka za dva dni nazaj.

Med občani Ljubljane je bilo v torek ugotovljenih novih 100 okužb, v občinah Kranj 38, Domžale 25, Radovljica 24, Škofja Loka 19, Novo mesto 18, Jesenica 16, Murska Sobota in Velenje 15, Grosuplje, Kamnik ter Šentjernej 14, Mengeš 13 in Brežice 11.

Kacin je predstavil tudi različne odločitve članic EU. V prvi vrsti so države sprejele načelni dogovor o priporočilih vezanih na usklajen pristop do omejevanja prostega gibanja pri prehajanju meja med pandemijo. Dogovorile so se, da mora biti vsakršno omejevanje svobodnega gibanja za zaščito javnega zdravja sorazmerno, nediskriminatorno in začasno. Odpraviti pa ga je treba, takoj ko epidemiološke razmere to dopuščajo.

Sklenjeno je bilo, da morajo države članice sprejem ukrepov načrtovati 48 ur vnaprej, če je možno, preden ti stopijo v veljavo, in da je javnosti potrebno ukrepe napovedati 24 ur vnaprej.

Države so se tudi zavezale, da bodo vsak teden Evropskemu centru za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) posredovale podatke o številu novih primerov, številu testov in odstotku pozitivnih testov na 100.000 prebivalcev v preteklih 14 dneh. Na podlagi teh podatkov bo pripravljen in tedensko osvežen zemljevid regij v EU, ki bodo glede na tveganost obarvane zeleno, oranžno, rdeče ali sivo, s čimer bo celotna Unija vzpostavila enoten koronski semafor.

Številčni izračun iz današnjih podatkov o novo okuženih po Jerebovih besedah kaže, da bo čez nekaj dni potrebno 10 odstotkov danes pozitivnih oseb, to je 70 oseb, sprejeti na navadne bolniške postelje, od teh pa 15 na intenzivne oddelke. Zato postaja kritično število postelj, še bolj pa število primerno usposobljenih zdravstvenih delavcev. Teh se testira več, kar še posebej velja za zdravstveno osebje v intenzivnih oddelkih, ki bi jih testirali po posebnem časovnem modelu, ki bi povečal možnosti evidentiranja asimptomatičnih pozitivnih oseb s covidom. Hitri testi niso zanesljivi in jih v splošnem ni možno uporabljati.

Jereb je poudaril, da bodo zdravstveni delavci opravili svoje delo po vesti in po svojih najboljših sposobnostih, a sami v tem boju ne moremo biti uspešni. Uspešna je lahko samo družba kot celota. Posameznik lahko zdravstveni stroki največ pomaga s tem, da spoštuje preventivne ukrepe, po možnosti ostaja doma in se čim manj giblje v javnosti.

Zaradi polne infekcijske klinike bodo v prihodnjih dneh bolnike začeli nameščati na ortopedsko kliniko. Na intenzivnem oddelku infekcijske klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana trenutno zdravijo 16 bolnikov s covidom-19, ki so kritično bolni, imajo hudo prizadeta pljuča in dihajo s pomočjo ventilatorja. "Nihče ni varen pred covidom-19, najmlajši bolnik na intenzivi je star 42 let in nima kakšnih drugih bolezni," je pojasnil Jereb.

Magajne je spregovorila o ukrepih, ki so jih pripravili na ministrstvu. Izdali so odredbo, s katero se ukinja nekatere nenujne zdravstvene storitve v bolnišnicah. Del presoje, katere nenujne storitve bodo bolnišnice vseeno obdržale, bo na strani izvajalcev glede na to, koliko postelj, zmogljivosti bodo potrebovali za covid bolnike. Veljale bodo izjeme, ki se nanašajo na otroke in mladostnika in na primer na področje zgodnjega odkrivanja raka.

Naslednji ukrep se dotika vzpostavljanja sivih con, kjer so lahko pacienti, za katere še ni znano ali so okuženi ter o obveznem organiziranju rdečih območij, kjer so nameščeni bolniki s potrjeno okužbo.

Tretja odredba govori o študentih medicine, specializantih in teh, ki opravljajo sekundariat, ki se bodo vključili v zdravstvene ekipe.

Dodatne kapacitete bolnišnic se prilagajajo po celotni državi, je zatrdila Magajne. Bolnišnice Topolšice se še ne vzpostavlja za sprejem covid bolnikov, saj odločitve, da bi postala specializirana samo za take bolnike ni.

 

 

Matjaž Jereb

Matjaž Jereb | Avtor Bor Slana/STA

1 / 3