Skoči do osrednje vsebine

Zadnji teden mednarodnega tečaja za kontrolorje združenih ognjev

Od torka, 13., do četrtka, 15. oktobra, se bodo slušatelji v zadnjem tednu mednarodnega tečaja kontrolorjev združenih ognjev usposabljali na območju Novega mesta, Gotenice in Kamniško-Savinjskih Alp. V Centru kontrolorjev združenih ognjev Slovenske vojske se v petek, 16. oktobra, končuje šesttedenski tečaj, ki se ga udeležujejo pripadniki oboroženih sil iz osmih partnerskih in zavezniških držav ter Slovenske vojske.

Usposabljanje bosta podpirali 152. letalska eskadrilja z letali Pilatus PC-9 M Hudournik in Letalska šola s helikopterji Bell-206 ter avstrijsko letalstvo s parom letal Pilatus PC-7. Usposabljanje bo navedene dni potekalo med 9. in 15. uro, območje usposabljanja se bo določilo glede na trenutne vremenske razmere.

Slovenska vojska po vzpostaviti akreditiranega, regionalnega in večnacionalnega Centra kontrolorjev združenih ognjev, ki deluje na letališču v Cerkljah ob Krki, letos izvaja že sedmi mednarodni tečaj. Šesttedenski tečaj je sestavljen iz teoretičnega dela, na katerem slušatelji pridobijo znanje za izvajanje nalog kontrolorja in praktičnega dela na terenu, kjer pridobljeno znanje preverjajo z navajanjem letalnikov Slovenske vojske in zavezništva ter drugih oborožitvenih sistemov. Tečaj vključuje tudi usposabljanje na novem taktičnem simulatorju, kjer bodo slušatelji izvajali naloge v zahtevnejših in kompleksnejših scenarijih.

Helikopter Slovenske vojske Bell 206 v preletu

Helikopter Slovenske vojske Bell 206 | Avtor Slovenska vojska