Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša: Svet za nacionalno varnost ocenjuje, da smo na prelomni točki, kjer lahko zaenkrat še z mehkimi ukrepi zajezimo širjenje koronavirusa

Predsednik vlade Janez Janša je po današnji seji sveta Sveta za nacionalno varnost (SNAV), na kateri so razpravljali o stanju v zvezi s koronavirusom in stanju na področju ilegalnih migracij, v izjavi za medije povedal, da SNAV ocenjuje, da smo na prelomni točki, ko lahko še z mehkimi ukrepi brez večjega zaustavljanja javnega življenja in gospodarstva zaustavimo širjenje virusa in tako preprečimo, da bi za virus plačali enako visoko ceno, kakor smo jo plačali spomladi.

Posnetek izjave predsednika vlade po seji Sveta za nacionalno varnost

"S tega vidika Svet za nacionalno varnost poziva vse državljanke in državljane Republike Slovenije, da sprejete ukrepe upoštevajo v celoti, kajti od tega bo odvisno, ali bodo ti ukrepi dejansko prijeli," je povedal predsednik vlade Janez Janša in dodal, da Svet za nacionalno varnost ocenjuje, da pri sprejetih ukrepih ni nobenih razhajanj med vlado in stroko. "SNAV ocenjuje, da so ukrepi primerni, uravnoteženi in da so načrti, ki so bili vnaprej sprejeti za spopad s koronavirusom, dobro pripravljeni, uravnoteženi in da obstajajo vse variante, ki so pripravljene za to, da se virus v vsakem primeru zaustavi," je povedal predsednik vlade. Dodal je tudi, da v tem trenutku "nismo pred dilemo, ali bomo sposobni ustaviti širjenje virusa, to smo sposobni, to vemo, kar smo dokazali ob veliko manjših resursih spomladi, vprašanje pa je, kakšno ceno bomo plačali za to". "Ta cena ni odvisna od vlade, saj je sprejela ukrepe, ki so primerni in zadostni; ta cena je odvisna od tega, ali bomo te ukrepe spoštovali in upoštevali vsi," je poudaril premier Janša. Ob tem je povedal, da dejstvo, da pet odstotkov prebivalstva teh ukrepov, ki so mehki, ne upošteva, onemogoči učinkovitost teh ukrepov in prepreči ali ogrozi oziroma omalovažuje odgovorno ravnanje 95 odstotkov preostalega prebivalstva.

"Kar zadeva ilegalne migracije, je svet za nacionalno varnost v celoti podprl predlog slovenske policije, da se zaradi stanja, ki postaja bolj kritično, državnemu zboru znova predlaga aktiviranje 37.a člena zakona o obrambi, ki omogoča aktiviranje in uporabo dodatnih sil Slovenske vojske za varovanje schengenske meje med Slovenijo in Hrvaško," je povedal predsednik vlade Janez Janša. Dodal je, da "apeliramo na opozicijske stranke, kajti gre za odločitev, ki jo je treba sprejeti z dvotretjinsko večino, da tokrat ta ukrep podprejo". "Vlada ima namreč povsem neposredno dolžnost, da zavaruje varnost vseh prebivalcev v državi. Za slovensko vlado je varnost slovenskih državljanov sredi Ljubljane enako pomembna kot človekove pravice in varnost državljanov v Ilirski Bistrici, Črnomlju ali kateri koli drugi občini ob meji oziroma ob tako imenovani migrantski poti, ob kateri se dogaja marsikaj, ob kateri sta ogroženi varnost ljudi in lastnina prebivalcev," je povedal predsednik vlade Janez Janša. Dodal je, da čeprav osrednji slovenski mediji o dogajanju na migrantski poti ne poročajo, za razliko do tega, da poročajo o tem, če neki policist grdo pogleda kolesarja sredi Ljubljane in da gre pri tem že za kršitev človekovih pravic. "Za slovensko vlado so človekove pravice in varnost katerega koli državljana ne glede na to, kje živi, enako pomembne in zato ponovno apeliramo k resnosti ter da se zagotovi dovolj glasov za aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi v državnem zboru," je poudaril premier Janša.

"Zaradi situacije s COVID-19, ki postaja težka, odgovorna in zahtevna, so tu potrebni dodatni resursi slovenske policije in ti resursi so omejeni. Policija ne more biti hkrati na nalogah, ki jih zahteva situacija s COVID-19, in hkrati pri zavarovanju naše južne meje. Če sklep oziroma odločitev v smislu aktivacije 37.a člena v Državnem zboru ne bi bila sprejeta, ima slovenska vlada samo še eno možnost, in to je, da zaprosi za pomoč policije partnerskih držav v schengenskem območju in z njihovo pomočjo, kot se je to zgodilo že leta 2015, dosledno zavaruje našo južno mejo in prebivalstvo ob njej," je končal predsednik vlade Janez Janša.