Skoči do osrednje vsebine

Samo z odgovornim in samozaščitnim vedenjem lahko ustavimo širjenje virusa

Najnovejše epidemiološke razmere v Sloveniji – včeraj je bilo zabeleženo rekordno število pozitivnih primerov, 356 – sta na novinarski konferenci osvetlila direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik Aleš Rozman in vladni govorec Jelko Kacin.
Dr. Aleš Rozman za govornico v vladnem tiskovnem središču

Direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik dr. Aleš Rozman | Avtor: Bor Slana, STA

1 / 2

V torek, 6. oktobra, je bilo opravljenih 3998 testov, delež pozitivnih je 8,9-odstotni. V bolnišnični oskrbi je 122 pacientov, v intenzivnih enotah 22, devet jih prejema umetno dihanje. Nihče od bolnikov ni umrl.

Slovenija je tako dosegla 14-dnevno pogostost 116,02 primera na 100.000 prebivalcev. Ta kazalnik je najvišji v koroški regiji, in sicer 219, sledi ji zasavska regija z 149 in osrednjeslovenska s 117 primeri.

Uradni govorec Jelko Kacin je povedal tudi, kakšno pogostost imajo druge evropske države, med katerimi »vodi« Španija s 319, sledijo ji Češka s 312, Francija z 247, Nizozemska z 243 in Belgija z 221 primeri na 100.000 prebivalcev. Med državami, pri katerih je omenjeni kazalnik pod 50, pa so Finska in Norveška (obe z 28 primeri), Nemčija s 34 in Grčija s 44 primeri.

Naše sosednje države imajo različno pogostost. Tako sta Madžarska s 130 in Avstrija s 113 primeri višje od nas (podatka sta za dva dni nazaj), nižje pa sta Hrvaška z 69 in Italija s 45 primeri na 100.000 prebivalcev.

Direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik Aleš Rozman je opozoril, da je trenutno zasedenih okvirno 130 navadnih postelj za bolnike s COVID-19 in 30 za bolnike na intenzivni negi. Kot je dejal, smo s tem že pred časom presegli 70 odstotkov zmogljivosti, pripravljenih za scenarij normalnega obsega širjenja virusa. Zato se v bolnišnicah pripravljajo na zagotavljanje dodatnih zmogljivosti. Če se krivulja širjenja virusa ne bo začela obračati, bomo lahko po besedah Rozmana čez 14 dni potrebovali 200, čez mesec dni pa 300 navadnih postelj. Tudi zato je pozval vodstva domov starejših občanov, naj začnejo preventivno vzpostavljati rdeča območja, saj okuženih iz socialnovarstvenih zavodov ne bo več mogoče začasno umikati v bolnišnice. 

Rozman je tudi potrdil, da so se v torek popoldne pri ministru za zdravje Gantarju sestali direktorji vseh bolnišnic v državi. Dogovorili so se za centralni pregled zasedenosti bolnišnic in usklajeno usmerjanje novih bolnikov v ustrezne bolnišnice. Evidentirali so dodatno lokacijo za bolnike s COVID-19, bolnišnico Topolšica, a natančnejša analiza tamkajšnjih zmogljivosti še poteka. Pripravlja se tudi zakonska podlaga, na podlagi katere bo mogoče premeščati osebje iz ene bolnišnice v drugo.

Kacin in Rozman sta opozorila, da so viri okužb še vedno zabave in zasebna druženja, ki se dogajajo v lokalih, tudi ko se ti uradno zaprejo. Zato sta oba pozvala k doslednemu upoštevanju samozaščitnih ukrepov in odgovornemu vedenju. Nošenje mask, higiena rok in ohranjanje fizične razdalje, izogibanje trgovskim središčem, kadar obisk ni res nujen – vse to so najmanjše oblike solidarnosti, ki jih lahko vsak med nami izkaže do družbe in predvsem do ranljivih skupin prebivalstva, ki živijo med nami, je poudaril uradni govorec in pozval tudi k pravočasni uporabi aplikacije #OstaniZdrav, saj nas lahko opozori na morebitne tvegane stike in spodbudi k bolj samozaščitnemu vedenju.

Posnetek novinarske konference