Skoči do osrednje vsebine

Kapacitete UKC Ljubljana so na zgornji meji načrtovanih postelj za covid bolnike

Epidemiološko sliko v državi je predstavil vladni govorec Jelko Kacin, razmere na kliniki za infekcijske bolezni pa njena predstojnica Tatjana Lejko Zupanc.

Tatjana Lejko Zupanc, predstojnica klinike za infekcijske bolezni

Tatjana Lejko Zupanc, predstojnica klinike za infekcijske bolezni | Avtor Tamino Petelinšek, STA

V nedeljo je bilo opravljenih 1034 testov, pozitivnih je bilo 75 primerov, kar je 7,25 odstotkov. V bolnišnicah je hospitaliziranih 107 oseb, na intenzivni negi jih je 21, od tega 10 na respiratorju. Umrl je en bolnik.

Kot prvega od sklepov vlade s petkove dopisne seje je Kacin izpostavil znesek v višini 2,6 milijona evrov, ki sta vplačana kot instrument za nujno pomoč (ESI). Ta sredstva bo Evropska komisija namenila proizvajalcem obetavnih cepiv proti covid-19, s katerimi bo sklenila pogodbe v okviru instrumenta predhodnega javnega naročila.

Vlada je tudi sprejela odlok o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah, in sicer ob vhodu vanje in ob vhodih v dvigalo.

Na predlog NIJZ je vlada nekoliko omilila tudi odlok, ki določa uporabo mask na vseh ravneh vzgojno-izobraževalnega sistema. Učencem in dijakom tako ni več treba nositi mask, kadar so v matičnem razredu in (kot doslej) med organizirano športno vadbo. Nošenje mask je še naprej obvezno na vseh šolskih prevozih, ob vstopu v šolske prostore, na hodnikih, v sanitarijah, na poti do jedilnice ali telovadnice in kadar se učenci ali dijaki selijo iz razreda v razred. Pri neposrednem delu z otroki so lahko brez mask tudi zaposleni v vrtcih, učitelji in učiteljice od 4. razreda dalje, kadar lahko vzdržujejo dva metra osebne razdalje. Isto so lahko brez mask tudi predavatelji na fakultetah, če predavajo za zaščitno pregrado.

Po besedah Lejko Zupančeve je na kliničnem oddelku za žilne bolezni UKC Ljubljana evidentiranih nekaj bolnikov s covidom-19, potrjenih je tudi nekaj pozitivnih testov pri zaposlenih omenjenega oddelka, zato v tem tednu na oddelku ne bodo sprejemali novih bolnikov.

Na kliničnem oddelku za pljučne bolezni in alergijo pa so v minulih dneh virus potrdili pri pacientu, dodatna testiranja novih okužb niso zaznala.

Služba za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb skupaj z oddelkoma preverja vse stike ter odreja ukrepe in pogoje za nadaljnje varno delo. Podobna situacija se lahko zgodi na vseh oddelkih, zato Lejko Zupančeva poziva vse zaposlene k večji pozornosti pri spremljanju lastnega zdravstvenega stanja in vodje k vnaprejšnjemu razmisleku o rešitvah.

Trenutne kapacitete UKC Ljubljana so na zgornji meji načrtovanih epidemioloških kapacitet. Delo infekcijske klinike za ostale bolnike se po načrtu postopno seli v Bolnišnico Petra Držaja v Šiško, tako bodo postopno pridobili dodatnih 19 postelj na navadnem oddelku za bolnike s covidom-19 in 10 na intenzivnem oddelku.