Skoči do osrednje vsebine

Kontrolorji združenih ognjev se bodo usposabljali na območju Mirnske doline in Suhe krajine

Od ponedeljka, 5., do petka, 9. oktobra, se bodo slušatelji mednarodnega tečaja kontrolorjev združenih ognjev usposabljali na območju Mirnske doline in Suhe krajine. V Centru kontrolorjev združenih ognjev Slovenske vojske med 7. septembrom in 16. oktobrom poteka šesttedenski tečaj, ki se ga udeležujejo pripadniki oboroženih sil iz osmih partnerskih in zavezniških držav ter Slovenske vojske.

Usposabljanje bosta podpirali 152. letalska eskadrilja z letali Pilatus PC-9 M Hudournik in Letalska šola s helikopterji Bell-206. Usposabljanje bo navedene dni potekalo med 9. in 14. uro, v četrtek tudi med 16. in 22. uro.

Slovenska vojska po vzpostaviti akreditiranega, regionalnega in večnacionalnega Centra kontrolorjev združenih ognjev, ki deluje na letališču v Cerkljah ob Krki, letos izvaja že 7. mednarodni tečaj. Šesttedenski tečaj je sestavljen iz teoretičnega dela, na katerem slušatelji pridobijo znanje za izvajanje nalog kontrolorja in praktičnega dela na terenu, kjer pridobljeno znanje preverjajo z navajanjem letalnikov Slovenske vojske in zavezništva ter drugih oborožitvenih sistemov. Tečaj vključuje tudi usposabljanje na novem taktičnem simulatorju, kjer bodo slušatelji izvajali naloge v zahtevnejših in kompleksnejših scenarijih.

Letalo Slovenske vojske Pilatus PC-9M Hudournik v preletu

Letalo Slovenske vojske Pilatus PC-9M Hudournik v preletu | Avtor Miro Majcen