Skoči do osrednje vsebine

Slovenija pri sprejetju zadnjih dveh odlokov sledila priporočilom Evropske komisije

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je spregovoril o dveh odlokih, ki ju je vlada sprejela konec tedna. Vladni govorec Jelko Kacin je predstavil epidemiološke podatke okužb s COVID-19.

Minister Aleš Hojs

Minister Aleš Hojs | Avtor: Anže Malovrh/STA

1 / 2

V nedeljo je bilo opravljenih 909 testov na COVID-19, pozitivnih je bilo 39 primerov, kar je 4,29 odstotka testiranih. Hospitaliziranih je 79 bolnikov, 16 jih potrebuje intenzivno nego. Umrla sta dva bolnika.

Kacin je opozoril na podatke iz domov starejših občanov. V njih je največ pozitivnih na COVID-19 v Centru za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Črna na Koroškem, kjer je takih 43 uporabnikov in 15 zaposlenih. Podobno veliko je pozitivnih tudi v Domu Danice Vogrinec Maribor, in sicer 42 stanovalcev in 23 zaposlenih. V Pegazovem domu Rogaška Slatina je takih 25 stanovalcev in šest zaposlenih. V Koroškem domu starostnikov, kjer so v prejšnjih dneh že imeli smrti, je stanje stabilno, sedem stanovalcev (od tega so trije v bolnišnici) in štirje zaposleni ostajajo pozitivni.

Evropska komisija je za članice EU pripravila predloge za enotno obvladovanje stanja ob epidemiji koronavirusa, je poudaril Hojs. Prvi njen predlog je seznam štirih barv: zelene, rdeče, oranžne (Slovenja je uporabljala rumeno barvo) in pa sive, a se za zadnjo naša država (še) ni odločila. Kot sive naj bi bile sicer opredeljene države, ki nimajo dovolj podatkov o okužbah oziroma izvedenih testiranj na koronavirus. Drugi predlog komisije je precejšen dvig mejnih vrednosti za razvrščanje držav, kar je sprejela tudi Slovenija. Za zelene države je zdaj 14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev 25, za rdeče pa nad 50 primerov. Glede na te predloge je vlada v soboto in nedeljo sprejela dva odloka.

Prvi odlok govori o odrejanju desetdnevne karantene ob vstopu v državo, ki ne bo več potrebna, če bo imela oseba opravljen test na COVID-19 v zadnjih 48 urah in bo ta negativen. S tem se bo po pričakovanjih lahko znatno zmanjšalo število odrejenih karanten, kar bo razbremenilo ministrstvo za zdravje.

Ni pa možnosti pridobitve testa za odpravo karantene, ki je dodeljena posameznikom v državi zaradi stikov z osebami, pozitivnimi na COVID-19. Test mora biti opravljen v kateri od verodostojnih organizacij v državi članici EU, državi članici schengenskega območja ali Sloveniji.

Drugi odlok, sprejet v nedeljo, 27. septembra, prinaša spremenjene sezname zelenih, oranžnih in rdečih držav. Te spremembe začnejo veljati jutri. Na zelenem seznamu so od evropskih držav tako ostale še Ciper, Finska, Latvija, Lihtenštajn, Litva in Poljska, poleg teh pa še nekatere redke tretje države, med njimi Srbija. Za vse te države ni potrebna karantena oziroma negativen test na COVID-19.

Na rdeči seznam pa so uvrščeni nekateri regionalni deli sosednjih in drugih evropskih držav, večinoma so to tudi glavna mesta teh držav, oziroma so na seznamu administrativne enote s slabo epidemiološko sliko. Na tem seznamu je tudi 114 tretjih držav. Za vse prispele s teh območij velja karantena, namesto nje pa negativni test na COVID-19. Za vstop še vedno velja štirinajst izjem, osebe, ki jih te izjeme zadevajo, lahko vstopijo brez karantene oziroma negativnega testa.