Skoči do osrednje vsebine

Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti je bil osrednji govornik na slovesnosti ob Mednarodnem dnevu miru na Cerju

Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti je bil osrednji govornik na slovesnosti ob Mednarodnem dnevu miru na Cerju, kjer so odkrili likovno mojstrovino Rudija Španzla ''Veter pozabe''.

Minister dr. Simoniti je na današnji slovesnosti med drugim dejal: ''V tem letu, 13. julija, smo bili priče izjemni potezi slovenskega predsednika Boruta Pahorja in italijanskega predsednika Sergia Matarelle. Skupaj sta položila venca k spomeniku bazoviškim junakom in pri bazoviški fojbi ter se udeležila obeležitve 100. obletnice požiga Narodnega doma v Trstu in vrnitve Narodnega doma slovenski narodni skupnosti v Italiji. To je bila izjemna gesta sprave, zrelosti in spoznanja dveh predsednikov, da je potrebno varovati spomin pred pozabo, pri tem pa si iskreno podati roki. To sta storila kot osebno, družbeno in politično svobodna človeka. Dejanje obeh predsednikov nas nagovarja k preseganju zgodovinskih zamer. Nagovarja nas k temu, da moramo deklarativno razglašene vrednote, na katere prisegamo, dejavno živeti, jih razumeti, doumeti in ponotranjiti. To je pot k osebnemu miru in k miru med vsemi ljudmi.

Tu, na Cerju, je ta mogočna stavba kot stražni stolp – kot trdnjavski stolp, ki je morda nastal v času, ko to ne bi bilo več potrebno. Zato bo zelo pomembno, kako bo vsebina te utrdbe predstavljena, oziroma, zelo pomembno je, kako razumemo zgodovino, ki preseva v naš čas. Mednarodni dan miru je potreben, meje še vedno obstajajo. Običajno so tiste v naših glavah najtežje premakljive. Potrebno jih bo premakniti. Kajti življenje je lepo. In zanj se velja potruditi.''

Preberite ministrov govor v celoti.

Na Cerju so danes odkrili likovno mojstrovino Rudija Španzla "Veter pozabe", hommage a feldmaršal Svetozar Boroević von Bojna. Besedo o sliki je prispeval likovni kritik dr. Ferdinand Šerbelj, v programu pa so nastopili trobilni kvintet Orkestra slovenske policije, Marija Rupel, dijaki Gimnazije Nova Gorica, recitatorji Kluba mladih tigrovcev, Nataša Nardin. Pod scenarij in režijo se je podpisal dr. Rok Andres.

Govori udeležencem

Minister dr. Simoniti na Cerju | Avtor: MK

1 / 3