Skoči do osrednje vsebine

Članice Zelene skupine ob robu splošne razprave Generalne skupščine OZN pozivajo k aktivnemu ukrepanju v boju proti podnebnim spremembam

Ob robu Podnebnega dogodka, 24. septembra 2020, ki poteka v New Yorku v času splošne razprave Generalne skupščine OZN članice Zelene skupine (Slovenija, Islandija, Kostarika, Singapur, Zelenortski otoki in Združeni arabski emirati) s skupno izjavo pozivamo k aktivnem ukrepanju v boju proti podnebnim spremembam.

Članice skupine opozarjamo na vse večje učinke podnebnih sprememb in nujnost ukrepanja. Gre za nadaljevanje poziva skupine, ki je bil predstavljen v času lanskoletnega Podnebnega akcijskega vrha generalnega sekretarja Združenih narodov, Podnebne konference Združenih narodov (COP25) ter svetovnih dni voda, oceanov in čebel. Pozivamo k ohranjanju trenutka podnebnih prizadevanj v letošnjem letu, ki mora biti leto ambicij in delovanja ter aktivni pripravi na Podnebno konferenco Združenih narodov (COP26).

Pandemija covida-19 dodatno opozarja na pomen zaščite narave in istočasno predstavlja priložnost za zeleno obnovo in izgradnjo večje odpornosti držav.

Članice Zelene skupine ostajamo zavezane aktivnem boju proti podnebnim spremembam s povečanjem ambicij v okviru nacionalno določenih prispevkov (NDC), skladno s Pariškim sporazumom, prehodu na nizkoogljično družbo, obnovljive vire energije, izboljšanje upravljanja z odpadki, prehodom na krožno gospodarstvo in sprejemom dolgoročnih podnebnih politik.

Slovenija v izjavi seznanja s pripravo dolgoročne podnebne strategije 2050, pripravo Celovitega strateškega projekta razogljičenja Slovenije preko prehoda v krožno gospodarstvo in sprejemom Nacionalnega energetskega in podnebnega načrta.

Skupna izjava