Skoči do osrednje vsebine

5. sveženj protikoronskih ukrepov osredotočen na trg dela ter področje zdravstva

Na novinarski konferenci o stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni pri NIJZ Nuška Čakš Jager in vladni govorec Jelko Kacin.

Minister Cigler Kralj predstavlja predlog 5. paketa protikoronskih ukrepov

Minister Cigler Kralj predstavlja predlog 5. paketa protikoronskih ukrepov | Avtor: Nebojša Tejić/STA

Vlada je na seji obravnavala in potrdila predlog zakona, tako imenovani peti protikoronski paket. Ta odseva trenutne gospodarske napovedi, ki so bolj optimistične od spomladanskih, a hkrati upošteva dejstvo, da bi lahko nenadzorovano širjenje virusa negativno vplivalo na gospodarstvo. Čistopis zakona je še v pripravi do 28. septembra, ko bodo še mogoče manjše dopolnitve.

Podaljšano čakanje na delo, pomoč samozaposlenim

Minister Cigler Kralj je na novinarski konferenci predstavil ključne ukrepe, ki jih predvideva novi sveženj protikoronskih ukrepov. Za ohranitev delovnih mest in pomoči delodajalcem PKP5 predvideva podaljšanje ukrepa čakanje na delo doma do konca leta 2020 za vse panoge, pogoj je upad prihodkov za vsaj 30 odstotkov glede na leto 2019. Od 1. septembra dalje zakon prinaša možnost uveljavljanja 80-odstotnega nadomestila za odsotnost z dela zaradi varstva otroka zaradi višje sile, to je, če je bila zanj odrejena karantena. Za zaposlene je podaljšan ukrep 100-odstotnega nadomestila plače v primeru odrejene karantene zaradi stika z okuženo osebo na delovnem mestu. Samozaposleni bodo upravičeni do povračila nadomestila v vrednosti 250 evrov, če jim je bila odrejena karantena. Ukrep bo veljal od 1. oktobra. Za samozaposlene in mikropodjetja se znova uvajajo začasni ukrepi v obliki mesečnega temeljnega dohodka v vrednosti 700 evrov in povračila prispevkov v vrednosti 400 evrov mesečno.

Dodatki za zaposlene v socialnovarstvenih zavodih in zdravstvenih ustanovah

Predlog zakona uvaja tudi možnost začasne razporeditve zaposlenih iz socialnovarstvenih in zdravstvenih ustanov v domove starejših občanov. Za zaposlene, ki delajo z okuženimi v sivih in rdečih conah v socialnovarstvenih zavodih, je predlagana uvedba dodatkov,  in sicer 30 odstotkov urne postavke osnovne plače zaposlenega. Prav tako so predvideni dodatki za zdravstvene delavce, ki delajo z bolniki s covidom. Za zagotavljanje finančne vzdržnosti domov za starejše vlada predlaga uvedbo ukrepov financiranje zaščitne opreme za omejevanje okužbe s COVID19 in kritje stroška izpada prihodkov zaradi nezasedenih zmogljivosti, saj v domove, v katerih je potrjena prisotnost virusa, ne smejo sprejemati novih varovancev. Pri ukrepih s področja zdravstva se uvaja možnost koriščenja odsotnosti z dela do treh delovnih dni zaradi bolezni brez potrdila osebnega zdravnika. Poenostavlja se tudi postopek izdaje karantenske odločbe.

Financiranje zaščitne opreme za vzgojno-izobraževalne ustanove

Na področju vzgoje in izobraževanja sta med drugim zagotovljena financiranje zaščitne opreme in sredstev za razkuževanje prostorov ter oprostitev plačila za vrtec v primeru odrejene karantene za otroka. Ureja se tudi možnost izvajanja vzgojno-izobraževalnega dela na daljavo.

Izvajalcem občasnih prevozov nadomestilo stroškov

Za pomoč izvajalcem občasnih prevozov, mestnih prevozov vladni predlog zagotavlja tudi nadomestilo stroškov, ki so jih imeli med 16. marcem in 11. majem (med razglašeno epidemijo), ko niso mogli izvajati prevozov. Predlagano je še, da se jim priznajo stroški za zaščitno opremo za voznike in sredstva za razkuževanje vozil.

Epidemiološka slika v državi

V sredo smo v Sloveniji opravili 2848 testov, 122 jih je bilo pozitivnih, kar so dobri štirje odstotki, je podatke predstavila namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni Čakš Jager. V bolnišnicah se zdravi 63 bolnikov s COVID-19, 13 jih potrebuje intenzivno zdravljenje. V sredo sta umrla dva bolnika, oba iz domov starejših občanov (Maribor in Rogaška Slatina). 24 novih okužb so odkrili v Ljubljani, osem pa v občinah Maribor, Domžale in Črna na Koroškem. Dodala je tudi, da so zasebni dogodki še vedno najpogostejši vir okužb.

Posnetek novinarske konference