Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Kozlovič pozdravila novo Strategijo EU o pravicah žrtev, ki daje jasne usmeritve o ključnih nalogah na tem področju

Evropska komisija in nemško predsedstvo Svetu EU sta danes, 22. septembra 2020, organizirala video konferenco na visoki ravni na temo nove Strategije EU o pravicah žrtev (2020–2025).

V uvodnem delu konference so svoje mnenje glede strategije poleg slovenske ministrice za pravosodje mag. Lilijane Kozlovič predstavili komisar za pravosodje Didier Reynders, nemški državni sekretar na ministrstvu za pravosodje in zaščito potrošnikov prof. dr. Christian Kastrop, portugalska ministrica za pravosodje Francisca Van Dunem, francoski minister za pravosodje Éric Dupond-Moretti in predsednik Odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve Evropskega parlamenta (LIBE) Juan Fernando López Aguilar.

Ministrica Kozlovič je v svojem govoru izpostavila, da vidik žrtev - njihove pravice in podpora, ki jim jo moramo zagotoviti, nikoli ne smejo postati spregledana tema. Zato je pozdravila novo Evropsko strategijo o pravicah žrtev, ki daje jasne usmeritve glede ključnih nalog na tem področju. Tudi Slovenija namerava vidik pravic žrtev postaviti med prioritete v času predsedovanja Svetu EU v drugi polovici leta 2021.

Ministrica je izpostavila, da je poleg robustnega pravnega okvirja na evropski in nacionalni ravni ključno sodelovanje, povezovanje in usklajeno delovanje vseh deležnikov, ki se srečujejo z žrtvami na nacionalni ravni. Ministrica je predstavila ureditev področja podpore žrtvam v Sloveniji, kjer je bil narejen napredek v preteklih letih. Ob tem je ministrica poudarila pomen vprašanja žrtev kaznivih dejanj, storjenih iz sovraštva in sovražnega govora, ter hitrega in jasnega odziva tudi na evropski ravni, s krepitvijo pravnega okvira.

Ministrica je na koncu posebej izpostavila, da bomo napredek dosegli zlasti z boljšo koordinacijo deležnikov v nacionalnih sistemih ter z vzpostavitvijo in delovanjem kontaktnih točk ter platform na evropski ravni. Predvsem pa je treba vzpostaviti splošen družbeni konsenz, da žrtve potrebujejo ustrezno podporo.

Vsi ključni govorci so izpostavljali pomen hitrega odzivanja in prepoznavanja ter predvsem zagotavljanja ustrezne podpore žrtvam; še posebej najbolj ranljivim kategorijam, kot so otroci, žrtve nasilja v družini in nasilja nad ženskami, žrtve kaznivih dejanj iz sovraštva ter sovražnega govora ter žrtve terorizma.

Na konferenci je sodelovala tudi nova evropska koordinatorka za pravice žrtev Katarzyna Janicka-Pawlowska.

Ministrica aktivno sodeluje na video konferenci

Ministrica mag. Kozlovič na video konferenci na temo nove Strategije EU o pravicah žrtev | Avtor: Ministrstvo za pravosodje