Skoči do osrednje vsebine

Dr. Lukanovič poziva javnost, naj ne banalizira koronavirusa in preventivnih ukrepov

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so spregovorili župan občine Pivka Robert Smrdelj, vladni govorec, veleposlanik, Jelko Kacin in prof. dr. Adolf Lukanovič, zdravnik, ki je zaradi koronavirusa preživel 2 meseca v umetni komi na respiratorju na Infekcijski kliniki v Ljubljani.

V torek so med 3123 testi na novi koronavirus potrdili 123 pozitivnih. Umrl ni nihče, zaradi virusa COVID-19, pa se v bolnišnicah zdravi 61 ljudi, 11 jih potrebuje intenzivno nego.

Po podatkih Sledilnika za COVID-19 je bilo 18 novih okužb evidentiranih v Ljubljani, 15 v Rogaški Slatini, 10 v Mariboru, 8 v Kranju, 6 v Slovenskih Konjicah in 5 v Domžalah od občin z večjim številom novo pozitivnih oseb. Iz starostne skupine med 45 in 54 letom je 28 novo okuženih, iz skupine med 35 in 44 je takih 19 ter v skupini med 25 in 34 letom 18. Pet pozitivnih vzorcev je bilo pri otrocih starih med 5 in 14 letom, šest okuženih je starejših od 85 let.

Župan občine Pivka je pojasnil, da so se zaradi pojava večjega števila okuženih v občini odločili zapreti športne objekte za 14 dni in vsem organizatorjem javnih prireditev, h katerim daje soglasje občina sporočili, da soglasij 14 dni ne bodo izdajali. Tudi za zasebna druženja so občanom svetovali, da odpovedo vsa praznovanja za omenjeno obdobje. Težave so evidentirali tudi v zdravstvenem domu, saj so bili zdravniki preobremenjeni in so bili nedosegljivi na telefonskih številkah. Aktivirali so dežurnega zdravnika iz ekipe civilne zaščite in objavili njegovo telefonsko številko, da je bil na voljo občanom, ki so želeli slišati oceno oziroma nasvet o simptomih, ki so jih zaznali pri svojem počutju. Župan je pohvalil občane, ki so situacijo vzeli resno, kar se čuti tudi po pogosti uporabi mask na ulicah kraja.

Na osnovi lastne izkušnje prebolevanja bolezni COVID-19 je dr. Lukanovič javnost pozval, naj ne banalizira koronavirusa in ukrepov, ki jih predlaga vlada, saj gre za resno bolezen. Ne razume ljudi, ki epidemijo zavračajo kot izmišljotino in jo celo politizirajo. Ko človek enkrat spozna, da je na robu smrti, drugače gleda na bolezen in njene posledice. Sam je izgubil 16 kg mišične mase in bil ob odpustitvi iz bolnišnice povsem nepokreten. Šest tednov rehabilitacije mu je vrnilo vse življenjske funkcije. Opozoril je, da je virus živa stvar. Spreminjal se bo in mutiral. Danes je COVID-19, jutri bo COVID-20. Zato nam ostaja dosledna uporaba preventivnih ukrepov: čistoča rok, zadrževanje na ustrezni razdalji, uporaba aplikacije za sledenje okužbam.

Mnenja glede nadaljnjega spopadanja z virusom so različna, je potrdil vladni govorec Kacin. Vlada se bo skupaj z ekipo strokovnjakov v sredo zvečer posvetovala glede vseh možnih načinov ukrepanja in sprejela predloge sklepov za četrtkovo redno sejo vlade, ki bo potem enotno sprejela odločitve. V tej luči se tudi na Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve danes dogovarjajo z vodstvi domov za sistem, kako bi si znotraj regije lahko te ustanove pomagale s kadri, ko se v neki enoti pojavi okužba.