Skoči do osrednje vsebine

Bodimo odgovorni, dosledno upoštevajmo ukrepe

Včeraj je bilo opravljenih rekordno število testov, in sicer kar 2758, potrjenih je bilo 108 novih okužb, je na začetku današnje novinarske konference poudaril uradni govorec Jelko Kacin.

Takšno število testov in novih okužb je ogromen zalogaj za epidemiološko službo, kar se kaže tudi v tem, da so za polovico primerov, ki so bili potrjeni včeraj, epidemiološka poizvedovanja še v teku. Naši epidemiologi, kljub temu da delajo na robu svojih zmožnosti, delajo dobro, odgovorno, hitro, za kar si zaslužijo veliko priznanje, je poudaril Kacin, podrobneje pa je razmere v Sloveniji predstavil dr. Mario Fafangel, ki je poudaril, da govoriti o ukrepih ni več primerno, ampak je treba  - za nekaj časa – prilagoditi naš način življenja.

Fafangel: Razbremenite epidemiologe z upoštevanjem ukrepov

Ob rekordnem številu testov in visokem številu potrjenih okužb je Fafangel najprej pojasnil, zakaj se države tokrat ne odločajo za popolno zaprtje. V Sloveniji je 14-dnevna kumulativna incidenca na 100 prebivalcev pa je 34, v EU pa se bliža 60 (podobno kot aprila). Poudaril je, da sedaj Slovenija in druge države poskušajo ubrati pot, kjer bomo z drugimi ukrepi – ohranjanje distance, razkuževanje rok, nošenje mask - imeli družbo odprto in bom še naprej »plesali z virusom«. Trenutno imamo v Sloveniji zelo malo uvoženih primerov,  virus pa se širi znotraj države. Zato je Fafangel pozval k doslednemu upoštevanju ukrepov, pri tem pa omenil tudi aplikacijo #Ostanizdrav, ki lahko bistveno olajša delo preobremenjenih epidemiologov. Pri delu jim poleg epidemiologov iz drugih laboratorijev trenutno pomaga tudi 15 študentov medicine, zaradi česar lahko dnevno obravnavajo od 80 do 100 primerov. A delo epidemiologov bo najbolj razbremenjeno, če bo družba dosledno spoštovala ukrepe.

Karantena od nedelje skrajšana na 10 dni

V nadaljevanju je predstavnik NIJZ poudaril, da bo od nedelje, 13. septembra, dalje v Sloveniji karantena trajala le 10 dni. Dejal je, da z njenim skrajšanjem sicer res povečujemo tveganje, a stroka ugotavlja, da večina oseb, ki zboli v karanteni, zboli v prvih desetih dneh. Tudi z javnozdravstvenega vidika je krajša karantena sprejemljivejša, saj bo »ples z virusom« trajal še kar nekaj časa, zato mora biti ta ukrep sprejemljiv na dolgi rok.

Kacin: Uvajanja radikalnih ukrepov si ne želimo

Situacija v Sloveniji je trenutno boljša kot drugje po Evropi, je dejal uradni govorec, zato Vlada RS pozorno spremlja dogajanje, do nadaljnjega pa se želimo izogniti kakršnim koli bolj restriktivnim ukrepom. Število testov se bo povečevalo, obdelava se bo razpršila po laboratorijih širom Slovenije, je poudaril, in hkrati javnost, naj spoštuje preventivne ukrepe, tudi ko se gre za zasebna druženja.

V nadaljevanju je povedal, da zdravstveni inšpektorat še naprej izvaja nadzor nad upoštevanjem nošnje mask. Včeraj so tako obiskali 139 različnih objektov, skupaj tako že 837, kjer so poleg upoštevanja priporočil NIJZ preverjali predvsem obvezno nošenje maske in sicer  83 gostinskih obratov, 50 trgovin  in 6 prireditev. Tudi včeraj pa niso izdali nobene globe zaradi neuporabe zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih. Neskladnosti v zvezi z razkuževanjem rok prav tako ni bilo ugotovljenih.

Opravljenih je bilo tudi 124 nadzorov spoštovanja odločb o odrejeni karanteni. Skupno število izvedenih nadzorov je 21.977, izrečenih pa je bilo 199 prekrškovnih sankcij, od tega 1 obdolžilni predlog zoper mladoletno osebo, 11 opominov, 68 odločb z izrekom globe in 119 plačilnih nalogov v skupni vrednosti 74.800 evrov.

Z odgovornim vedenjem omogočamo normalno delovanje zdravstva

Uradni govorec Kacin je ob koncu izpostavil še včerajšnji dogovor pediatrov, da se bodo testi na covid-19 izvajali le pri otrocih, mlajših od 9 let.  Gre za prispevek vseh nas k prevzemanju dela odgovornosti za zajezitev širjenja virusa, je poudaril Kacin, in omogočanja normalnega delovanja zdravstva, ki bo svoje usluge pravočasno nudilo vsem, ki jih najbolj potrebujejo, še naprej. Nihče si namreč ne želi, da bi se čakalne vrste podaljševale.

Bodimo odgovorni drug do drugega in za drugega, še posebej do najbolj ranljivih članov naše družbe, je uradni govorec Kacin zaključil novinarsko konferenco.

dr. Mario Fafangel

dr. Mario Fafangel | Avtor: Bor Slana/STA

1 / 2