Skoči do osrednje vsebine

Črni gori in Kosovu donirali materialno pomoč za preprečevanje širitve covid-19

V Logističnem centru Roje sta Tomaž Mlinarič iz Uprave za zaščito in reševanje in Nataša Adlešič Barba iz Ministrstva za zunanje zadeve veleposlaniku Črne gore dr. Vujici Lazoviću in veleposlaniku Kosova Avniju Kastratiju danes predala materialno pomoč v obliki osnovne zaščitne za preprečevanje širitve pandemije covid-19. Odločitev o materialni pomoči v skupni vrednosti po 101.040 evrov za državo, stroški prevoza pa so ocenjeni na po tisoč evrov, je Vlada RS sprejela konec avgusta, potem ko sta Črna gora in Kosovo zanjo zaprosila prek mehanizma Unije na področju civilne zaščite.

Črna gora je sredi marca letos prek mehanizma Unije na področju civilne zaščite zaprosila za mednarodno pomoč v obliki materialne pomoči za preprečevanje širitve pandemije covid-19 in ga konec julija zaradi slabšanja epidemiološke slike obnovila. Kosovo je za mednarodno pomoč zaprosilo aprila letos in ga konec julija letos posodobilo. Zaprosili obeh držav obsegata osnovno zaščitno in medicinsko opremo za preprečevanje in zdravljenje nalezljivih bolezni, in sicer ventilatorje, različne tipe mask, rokavic, zaščitna očala, razkužilo in drugo. Pomoč, ki jo je Slovenija skladno z zaprosilom namenila Črni gori in Kosovu, za vsako od navedenih držav obsega 100.000 kosov troslojnih mask, 1.000 kosov razkužila za roke in 480 kilogramov visokoaktivnega razkužila za površine Ecocid. Vrednost materialne pomoči skupaj s prevozom za posamezno državo znaša 102.040 evrov. Odpremo pomoči je Ministrstvo za obrambo izvedlo skupaj z Ministrstvom za zunanje zadeve.

Veleposlanika Črne gore dr. Vujica Lazović in Kosova Avni Kastrati sta se ob prevzemu materialne pomoči iskreno zahvalila Sloveniji. Črnogorski veleposlanik je ob tem dejal, da se lahko na Slovenijo vedno obrnejo po pomoč, za kar so izjemno hvaležni. Po prvem valu koronavirusa so imeli v državi obdobje brez okužb, drugi val pa je ponovno pokazal, kako ranljivi smo. Veleposlanik Kastrati je izrazil hvaležnost, saj je trenutna epidemiološka slika na Kosovu slaba. Obe državi sta trenutno na rdečem seznamu Slovenije.

Slovenija ima s Črno goro sklenjen sporazum o sodelovanju pri varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami ter program sodelovanja, trenutno pa usklajujemo dvostranski sporazum s področja varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami s Kosovom.

Na skupinski sliki od leve proti desni: veleposlanika Kosova in Črne Gore ter predstavnika MZZ in URSZR | Avtor: Neja Pavlica, URSZR

1 / 3