Skoči do osrednje vsebine

Nacionalni inštitut za javno zdravje v prvem tednu šole priporoča nošenje mask za vse otroke

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 so sodelovali Mateja Logar s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja pri Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana (UKC), Polonca Truden Dobrin iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), strokovnjakinja za področje mladine in zdravje otrok, ter vladni govorec, veleposlanik Jelko Kacin.
Vladni govorec za COVID-19 Jelko Kacin na novinarski konferenci ob prvem šolskem dnevu.

Vladni govorec za COVID-19 Jelko Kacin na novinarski konferenci ob prvem šolskem dnevu. | Avtor: Nebojša Tejić, STA

V ponedeljek je bilo opravljenih 1415 testiranj in potrjenih 41 okužb z novim koronavirusom. Hospitaliziranih je 25 bolnikov s covidom-19, dva potrebujeta zdravljenje na intenzivni negi, nihče ni umrl. Od na novo okuženih je vnosov iz tujine pet, precejšen del okuženih pa so posamezniki, ki so že bili v karanteni. Deset okužb je potrjenih v starostni skupini od 35 do 44 let, devet okužb med starimi od 45 do 54 let.

Logarjeva je predstavila izsledke najnovejših raziskav o zbolevanju za covidom-19 pri otrocih. Ugotavlja se, da otroci enako pogosto zbolevajo za virusom kot odrasli, a z nekoliko drugačno klinično sliko, glede širjenja virusa pa, da večji otroci in najstniki bistveno pogosteje širijo virus, kot se je to sprva ugotavljalo. Otroci sicer virus lahko prebolijo v zelo blagi obliki, niso pa izključene poznejše zdravstvene težave. Infektologinja je poudarila, da ukrepi niso preveč kompleksni, otroci so zelo učljivi in so jih sposobni razumeti in upoštevati, zato nošenje mask otrokom ne bo povzročalo težav in zanje ne bo pomenilo psihičnega napora.

Logarjeva je v svojem zaključku še poudarila, da je na družbenih omrežjih prisotnih veliko teorij zarote o koronavirusu in ljudi pozvala, da naj verjamejo dognanjem strokovnjakov, ki so ogromno truda in časa vložili v svojo strokovno izobrazbo, na podlagi katere lahko oblikujejo zanesljive odgovore, kaj se dogaja z virusom in kako se z njim spopadati.

Truden Dobrinova je v uvodu opozorila, da NIJZ v tem tednu priporoča nošenje mask za vse otroke, tudi učence prve triade v osnovnih šolah, kadar se zadržujejo v skupnih prostorih. Navedeno priporočilo velja na podlagi povprečnega dnevnega števila potrjenih primerov lokalnega prenosa v zadnjih sedmih dneh v državi, če le-to presega število 20. NIJZ se bo o podaljševanju tega priporočila odločal vsak konec tedna.

Namen vseh priporočil NIJZ za šole je vezan predvsem na razrede, da bi s tem čim bolj zamejili pojav okužbe znotraj razredov. Zato tudi spodbude, da naj se otroci iz različnih razredov ne bi mešali, če pa že, naj takrat vzdržujejo medsebojno razdaljo in uporabljajo zaščitne maske. V priporočilih je tudi poziv staršem, da naj ne vstopajo v šolske prostore, kar velja tudi za druge zunanje osebe. Starši naj z učitelji govorilne ure urejajo na daljavo, enako velja glede sestankov za starše.

NIJZ si skupaj z vsemi drugimi odgovornimi prizadeva, da bi šolsko leto v celoti izvajali v živo, s čimer ne bo potrebe po delnem zapiranju šol ali rotiranju zdaj enih, zdaj drugih učencev oziroma dijakov glede šolanja od doma in obiskovanja šole.