Skoči do osrednje vsebine

Tudi agencija DBRS Morningstar potrdila bonitetno oceno Slovenije

Bonitetna agencija DBRS Morningstar je v petek, 21. avgusta 2020, potrdila bonitetno oceno Republike Slovenije 'A (visoka)' in stabilne obete. To je za Slovenijo ponovni dokaz, da so bili ukrepi vlade v času epidemije COVID-19 dobri in da naša država za zunanje opazovalce kljub težki situaciji zaradi epidemije ostaja zaupanja vredna država.

Zastava visi na drogu na hribu in plapola na modrem nebu, pod drogom pa se vidi zeleno drevje

Slovenska zastava | Avtor: Ministry of finance

Agencija navkljub gospodarski in zdravstveni krizi, ki ju je povzročila epidemija COVID-19, potrditev bonitetne ocene pripisuje zaupanja vrednemu okviru makroekonomske politike. 

Agencija med drugim pohvali tudi hitro in učinkovito reakcijo države na izbruh epidemije, kar je Slovenijo uvrstilo med države z razmeroma nižjim številom okuženih, kot pa jih imajo nekatere večje evropske države. Poleg tega priznava, da je bila Slovenija v preteklosti ena od najhitrejših držav evro območja pri zniževanju javnofinančnega primanjkljaja in dolga.   

Agencija pričakuje ponovni gospodarski zagon že v drugi polovici letošnjega leta. Bonitetna moč slovenske države izhaja iz uspešnega gospodarstva z visoko dodano vrednostjo, učinkovitega upravljanja javnega dolga, premišljenega fiskalnega okvira in članstva v evropskih institucijah. 

Sloveniji so od izbruha epidemije COVID-19 bonitetno oceno potrdile tri največje svetovne bonitetne hiše: S&P, Moody's in Fitch Ratings; tokrat jim je sledila še agencija DBRS Morningstar.