Skoči do osrednje vsebine

Hrvaška od jutri uvrščena na rdeči seznam

Vlada Republike Slovenije je izdala Odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji, na kontrolnih točkah na notranjih mejah in v notranjosti Republike Slovenije ter ga objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.

Nova kategorija sosednje države na rdečem seznamu in izjeme za prehajanje meje (11. člen)

Državljan Republike Slovenije ali tujec s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, ki je lastnik nepremičnine, bivalnega plovila oziroma ima na podlagi pogodbe o zakupu oziroma najemu pravico do uporabe nepremičnine, bivalnega plovila ali parcele v avtokampu v eni od sosednjih držav (Italija, Hrvaška, Avstrija in Madžarska), iz katere vstopa v Republiko skupaj z ožjimi družinskimi člani, kar mora dokazati z ustreznimi dokazili, lahko vstopi v Republiko Slovenijo brez odrejene karantene tudi v primeru, če je katera od sosednjih držav na seznamu držav s poslabšano epidemiološko situacijo (rdeči seznam), v Slovenijo pa se mora v Slovenijo vrniti v 48 urah po izstopu iz države. Prav tako lahko mejo iz sosednje države na rdečem seznamu brez odreditve karantene prestopi oseba z dokazilom o načrtovanem zdravstvenem pregledu ali posegu v sosednji, če se vrača čez mejo v istem dnevu ali pa neposredno po končanem zdravstvenem pregledu ali posegu, če je tak pregled ali poseg trajal več kot en dan.

Dodane nove izjeme v 10. členu (točke 19, 20 in 21)

Kategorije oseb, ki izjemoma lahko mejo prestopajo brez odrejene karantene, so navedene v 10. členu odloka. Teh 21 izjem velja za prehajanje meje iz držav na rumenem seznamu.

S spremembo odloka lahko brez karantene vstopajo na primer poklicni športniki, člani spremljevalnega osebja poklicnega športnika, športni delegati ali športni sodniki zaradi udeležbe na uradnih tekmovanjih mednarodnih športnih zvez, kar izkažejo z ustreznim dokazilom (akreditacijo, pogodbo o zaposlitvi, vabilom na tekmovanje ipd.) in predložijo negativni izvid na COVID-19, ki je bil opravljen v skladu z določbami odloka (točka 19) in osebe, ki so člani tuje uradne delegacije (točka 21), ob vstopu pa morajo predložiti ustrezno dokazilo in negativni test na COVID-19. Dodana je tudi izjema v točki 20, gre za osebo, ki je prepeljana v Slovenijo z reševalnim vozilom, pri tem pa negativni test na COVID-19 ni potreben.

Po novem lahko mejo brez karantene prestopijo osebe (s spremljevalcem), ki imajo dokazilo o načrtovanem nujnem zdravstvenem pregledu ali posegu v Republiki Sloveniji, drugi državi Evropske unije ali drugi državi schengenskega (točka 10). Med nujne zdravstvene preglede in posege štejejo tisti, ko bi lahko zaradi opustitve obravnave prišlo do poslabšanja zdravstvenega stanja (kot npr. kemoterapije, posebni diagnostični postopki, storitve na terciarni ravni zdravstvenega varstva), ne štejejo pa na primer rutinski specialistični pregledi ali storitve, ki jih je mogoče opraviti v matični državi.

Dodatno je kategorija napotenih uslužbencev državnega organa razširjena na državne uslužbence na službeni poti v tujini, kar dokazujejo s potnim nalogom (točka 16).

Presoja ustreznosti testov na COVID-19

Odlok na novo določa, da ustreznost in verodostojnost tujih laboratorijev (v tretjih državah) za priznanje veljavnosti testa na COVID-19 skupaj presojata Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo ter Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Seznam laboratorijev v tretjih državah, katerih teste na COVID-19 priznava Slovenija, bo na svoji spletni strani objavil Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano.

Negativni test na COVID-19 po novem ne bo potreben za izjeme v točkah 11, 12, 13, in 14 točke v 10. členu odloka, in sicer gre za osebe, ki mejo prehajajo zaradi vključenosti v vzgojo in izobraževanje, se udeležijo pogreba, vzdržujejo stike z družinskimi člani ali imajo neodložljive osebne opravke. Te osebe  se morajo vrniti v državo v 24 urah po izstopu.

Spremembe v 12. členu

Omogočen je tranzit ozemlja Slovenije v šestih urah za osebe, ki jim je bila v tujini odrejena karantena zaradi stika z okuženo osebo s SARS-CoV-2, pri tem pa ne kažejo znakov okužbe. V tem primeru  policija taki osebi omogoči vstop na podlagi najave pristojnega organa v Sloveniji, to je Ministrstvo za zdravje ali Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Omogočen je tudi vstop v Slovenijo državljanom Slovenije ali tujcem s stalnim ali začasnim bivališčem v Sloveniji, ki jim je bila v tujini odrejena karantena zaradi stika z okuženo osebo s SARS-CoV-2, karanteno pa želijo prestajati v Sloveniji. Tudi v tem primeru policija tej osebi omogoči vstop na podlagi najave pristojnega organa v Sloveniji in potovanje z lastnim vozilom po najkrajši poti do naslova, kjer bo oseba prestajala karanteno.

Uveljavitev odloka

Odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu, in sicer 21. avgusta 2020 ob 00.00.

S Hrvaške se lahko brez karantene vrnete do ponedeljka do polnoči

Državljani Slovenije in tujci s stalnim ali začasnim bivališčem v Sloveniji, ki se na dan uveljavitve tega odloka (21. 8. 2020) nahajajo v kateri od sosednjih držav, ki jo je vlada uvrstila na seznam držav s poslabšanimi epidemiološkimi razmerami (rdeči seznam), se lahko vrnejo v Slovenijo do ponedeljka, 24. 8. 2020, do polnoči, pri tem pa jim karantena ob vrnitvi v državo ne bo odrejena.

Hrvaška od jutri uvrščena na rdeči seznam, Grčija črtana z zelenega seznama

Vlada Republike Slovenije se je seznanila z Oceno epidemiološke situacije v državah Evropske unije in schengenskega območja, Balkana in izbranih tretjih državah in Oceno epidemiološke situacije v državah in opredelitev kriterija za poslabšanje epidemiološke situacije, ki ju je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje, presodila strokovno utemeljenost omejitev iz Odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji, na kontrolnih točkah na notranjih mejah in v notranjosti Republike Slovenije (odlok) in odločila, da se te omejitve še naprej uporabljajo. O tem bo Vlada Republike Slovenije obvestila Državni zbor in javnost.

Vlada je sprejela seznam epidemiološko varnih držav ali administrativnih enot držav (zeleni seznam) in seznam držav s poslabšano epidemiološko situacijo (rdeči seznam), ki veljata od 21. avgusta 2020 naprej. Tako je med drugim zaradi slabše epidemiološke situacije z zelenega seznama črtana Grčija, na rdečega pa je uvrščena Hrvaška.

Zeleni seznam od 21. avgusta naprej

  1. Madžarska
  2. Estonija
  3. Finska
  4. Latvija
  5. Lihtenštajn
  6. Slovaška
  7. Italija
  8. Gruzija
  9. Nova Zelandija
  10. Ruanda
  11. Urugvaj
  12. San Marino
  13. Vatikan
  14. Nemčija
  15. Litva
  16. Norveška
  17. Avstrija
  18. Ciper
  19. Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske

Rdeči seznam od 21. avgusta 2020 naprej

  1. Katar
  2. Bahrajn
  3. Čile
  4. Kuvajt
  5. Peru
  6. Armenija
  7. Oman
  8. Brazilija
  9. Panama
  10. Singapur
  11. Maldivi
  12. Sao Tome in Principe
  13. Združeni arabski emirati
  14. Združene države Amerike
  15. Saudova Arabija
  16. Rusija
  17. Moldavija 
  18. Bolivija
  19. Portoriko 
  20. Gabon
  21. Dominikanska republika
  22. Južna Afrika
  23. Iran
  24. Severna Makedonija
  25. Srbija
  26. Bosna in Hercegovina
  27. Kosovo
  28. Albanija
  29. Luksemburg
  30. Črna gora
  31. Kitajska
  32. Kazahstan
  33. Honduras
  34. Izrael
  35. Zelenortski otoki
  36. Kolumbija
  37. Otoki Turks in Caicos
  38. Azerbajdžan
  39. Irak
  40. Deviški otoki Združenih držav
  41. Kirgizija
  42. Argentina
  43. Kostarika
  44. Gvatemala
  45. Mehika
  46. Salvador
  47. Esvatini
  48. Surinam
  49. Romunija
  50. Bahami
  51. Indija
  52. Španija
  53. Belgija
  54. Gvam
  55. Belize
  56. Gibraltar
  57. Libija
  58. Paragvaj
  59. Gambija
  60. Libanon
  61. Filipini
  62. Venezuela
  63. Ukrajina
  64. Maroko
  65. Sveti Martin
  66. Ekvatorialna Gvineja
  67. Ferski otoki 
  68. Namibija
  69. Malta
  70. Ekvador
  71. Andora
  72. Monako
  73. Nizozemska
  74. Hrvaška

14-dnevna karantena se odredi vsem osebam, ki vstopajo v Slovenijo in imajo stalno ali začasno prebivališče v državah na rdečem seznamu, in vsem osebam ne glede na državljanstvo ali državo bivanja, ki prihajajo v Slovenijo iz teh držav. Izjeme so le tiste osebe, za katere veljajo točke 3–8, 10, 16, 18-21 v prvem odstavku 10. člena odloka. 

Za sosednje države, ki so uvrščene na rdeči seznam (zaenkrat je to Hrvaška), pa je Vlada zaradi izjemne čezmejne povezanosti prebivalstva določila, da se za prehajanje meje brez karantene uporablja širši nabor izjem, in sicer vse izjeme v prvem odstavku 10. člena odloka, razen 17. točka (turistični obisk), in nove tri izjeme v drugem odstavku 11. člena odloka (npr. lastniki nepremičnin, plovil, pavšalov v avtokampih in osebe z načrtovanimi zdravstvenimi pregledi, tudi nenujnimi).