Skoči do osrednje vsebine

Minister mag. Matej Tonin v Divači ob ogledu vaje prostovoljnih gasilcev: »Zaradi tovrstnih izobraževanj je Slovenija varnejša in bolje pripravljena na naravne nesreče«

Minister za obrambo mag. Matej Tonin je danes, v sredo, 22. julija, obiskal enoto Izobraževalnega centra za zaščito in reševanje (ICZR) v Sežani. Po predstavitvi enote in seznanitvi s požarno ogroženostjo naravnega okolja in rešitvami iz državnega načrta, pripravami na požarno sezono ter videonadzornim sistemom Kras si je blizu letališča v Divači ogledal praktično usposabljanje prostovoljnih gasilcev, ki se v enoti ICZR v Sežani usposabljajo po programu Dopolnilnega usposabljanja gasilcev za gašenje požarov v naravnem okolju, ki ga v sodelovanju z Upravo Republike Slovenije za zaščito in reševanje, Zavodom za gasilno in reševalno službo Sežana organizira Gasilska zveza Slovenije.

Minister za obrambo mag. Matej Tonin je po ogledu vaje povedal, da je slovenski sistem zaščite in reševanja zelo dobro organiziran, po njem se zgledujejo tudi v tujini. Kot ključna za uspešnost  sistema je izpostavil gasilstvo in prostovoljnost. »Naše gasilstvo je močno, razvejano in tehnično dobro opremljeno,« je dejal minister. Poudaril je tudi pomen nadaljnjega razvoja gasilstva. Pri tem je izpostavil prizadevanje za ustreznejše zavarovanje osebje in tehnike ter prilagoditev davčnega sistema, da bo privlačnejši za delodajalce, ki zaposlujejo operativne gasilce, sodelujoče v gasilskih intervencijah. Minister je izrekel veliko pohvalo gasilcem in njihovim inštruktorjem ter dejal, da smo nanje lahko upravičeno ponosni. Poudaril je pomen izobraževanja in ustrezne opremljenosti, kar skupaj daje dobre rezultate. »Zaradi tovrstnih izobraževanj je Slovenija varnejša in bolje pripravljena na naravne nesreče«, je še dejal minister mag. Matej Tonin. Glede videonadzornega sistema Kras pa je napovedal prizadevanje za rešitev, da bi se visokoresolucijske kamere lahko vklopile ob začetku gasilske intervencije in s tem bolje usmerjale njen potek.  

V enoti Izobraževalnega centra za zaščito in reševanje v Sežani se je 13. julija 2020 začelo usposabljanje prostovoljnih gasilcev po programu Dopolnilnega usposabljanja gasilcev za gašenje požarov v naravnem okolju, ki ga v sodelovanju z Upravo Republike Slovenije za zaščito in reševanje organizira Gasilska zveza Slovenije. Usposabljanje v Sežani je organizirano z namenom, da se v času povečane ogroženosti zaradi požarov v naravnem okolju na območju Krasa poveča število prisotnih gasilcev, ki se usposobijo za gašenje požarov v naravnem okolju, v primeru razglašene zelo velike požarne ogroženosti pa opravljajo tudi naloge dežurstva oziroma pripravljenosti na gašenje požara. Usposabljanja se udeležujejo gasilci iz vse Slovenije (usposobljeni za pomoč gasilcem na Krasu). Tovrstna oblika usposabljanja je bila prvič izvedena leta 2013, ko je bilo izvedeno eno usposabljanje, od takrat naprej pa se usposabljanje izvede za 5–6 skupin, v eni skupini je 25–30 udeležencev. Usposabljanje traja 4 dni v tednu, je teoretično in praktično, od ponedeljka do četrtka. Teoretični del tečaja poteka v centru v Sežani, praktični del pa na terenu na območju Krasa. V praktičnem delu gasilci izvajajo gašenje preventivnih požigov z uporabo ročnega orodja in naprav za gašenje ter specialnih vozil za gašenje požarov v naravnem okolju. Če je v času usposabljanja razglašena zelo velika požarna ogroženost naravnega okolja, ena desetina ostane v Sežani do ponedeljka, da dežura in nudi pomoč domačim gasilcem v primeru požara v naravnem okolju. Načrtovano je, da se bo letošnje usposabljanje končalo 13. avgusta (5 tednov).

> Videoposnetek (Youtube, avtor: Robert Cotič)