Skoči do osrednje vsebine

Nov način izdajanja karantenskih odločb za boljše obvladovanje širjenja okužb

“Kot z zadovoljstvom ugotavljamo v zadnjih dneh”, je današnjo novinarsko konferenco začel vladni govorec Jelko Kacin, “epidemiološko gledano uspešno drsimo navzdol. Vsak novo odkriti pozitivni primer okuženega s COVID še naprej okuži manj kot eno osebo. Ali povedano drugače: 19 oseb lahko statistično okuži največ, a še vedno manj kot 16 oseb”.

Minister Aleš Hojs | Avtor Nebojša Tejić/STA

1 / 2

Danes smo imeli v Sloveniji ponovno potrjenih le 19 novih primerov okužb. V veliki večini gre za znane primere oziroma žarišča, ki jih epidemiologi že dlje čas podrobno spremljajo, kar pomeni, da so bile te osebe od okužbe dalje sedaj že večinoma v izolaciji. Tudi v bolnišnicah je od včeraj 19 oseb, eno so odpustili, umrl ni nihče.

Tisto, čemur posvečamo veliko pozornost, je seveda Hrastnik, je nadaljeval Kacin.  Dogajanje v Hrastniku opozarja, da je treba domovom za starejše občane posvečati izjemno veliko pozornost. I Tudi zato se je letos res priporočljivo izogibati in tudi izogniti večjim praznovanjem, obletnicam, družinskim slavjem. Treba je pač narediti vse, da se izognemo izpostavljanju virusu, prenosu in razširjanju, je poudaril vladni govorec.

Slovenija je sicer uspešno zamejila vnos virusa iz držav Zahodnega Balkana. Temu bodo po besedah uradnega govorca namenjeno tudi nadaljnji ukrepi, ki nas bodo obdržali na varni strani tudi jeseni, ko bo teh okužb verjetno več. 

Od 20. julija nov način izdaje in vročanja odločb

Tako je vlada že sinoči na dopisni seji sprejela nekaj pomembnih sprememb, namenjenih zamejevanju vnosa virusa iz tujine in posledično izboljšanju učinkovitega izdajanja, izvajanja in nadzora karantenskih odločb.

V zadnjih mesecih se je namreč jasno pokazalo, vročanje odločb po Zakonu o upravnem postopku je zelo zamudno in mnogokrat prepozno, zaradi narave bolezni pa premalo učinkovito za pravočasno ravnanje oz. ukrepanje. Tako so pri slovenski Policiji razvili tehnično rešitev za nov način izdajanja in vročanja karantenskih odločb. Tako bo od 20. Julija 2020 izvedljivo, da osebe, ki jim bo odrejena karantena, lahko vstopajo v Slovenijo na katerem koli mejnem prehodu ali kontrolni točki, a hkrati – kot sta poudarila tako minister Hojs kot vladni govorec Kacin - vstop osebam, ki morajo v Sloveniji v karanteno, do izdaje odločb ne bo omogočen.

Kot je pojasnil minister Hojs, bo izdaja in vročanje odločb po novem potekala tako, da  bo policist podatke osebe, ki ji bo odrejena karantena, posredoval predstavniku Ministrstva za zdravje, ta pa bo poskrbel za ažurno izdajo  odločbe in jo vrnil policistu na mejni prehod ali kontrolno točko. Policist bo odločbo o karanteni takoj vročil osebi z odrejeno karanteno in ji šele po vročitvi odločbe dovolil vstop v državo.

Minister Hojs je k temu tudi dodal, da bo v primeru večjega števila karantenskih odločb bodo na mejnih prehodih organizirane posebne vstopne kolone za tiste, ki morajo prejeti karantensko odločbo.

(Lokalna) policija bo prevzela tudi vročanje vročanje karantenskih odločb znotraj države, kar pomeni, da se bo nadzor izvajanja karantene začel že z vročitvijo odločb.

Spremembe na seznamih držav, kmalu nov način razvrščanja

V zvezi z odlokom o omejevanju zbiranja je minister Hojs poudaril, da po presoji zdravstvene stroke še naprej ostaja v veljavi v okvirih, kot je veljal do sedaj. Napovedal pa je tudi, da se razmišlja o novem modelu uvrščanja držav na zeleni, rumeni in rdeči seznam. Meja za umik z zelenega na rumeni seznam, ki je pri desetih okužbah na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh, se naj ne bi spreminjala., a nov model naj ne bi upošteval zgolj  zgolj te meje, ampak tudi primerjavo epidemiološkega stanja v Sloveniji s stanjem v drugi državi. Glavna utež modela bo temeljila na tem, da bodo spremljali, od kod prihajajo okuženi. Upoštevali bodo tudi bližino države in koliko ljudi od tam prihaja.

Vlada je sicer na četrtkovi dopisni seji potrdila nekaj sprememb na seznamih držav. Hrvaška ostaja na rumenem.

Manj kršitev v gostinskih lokalih

Vladni govorec Kacin pa je ob koncu še postregel s podatkom, da se na terenu nadaljujejo tudi inšpekcijski nadzori v gostinskih lokalih.

Včeraj je bilo tako opravljenih 246 nadzorov v gostinskih lokalih, a le pri dobri petini _ 55 primerih – so inšpektorji odkrili nepravilnosti in izdali opozorila. To kaže, je poudaril Kacin, da se tudi ponudniki gostinskih storitev privajajo na novo realnost in da skupaj zmoremo iskati življenjske, uresničljive kompromise med nevarno in nalezljivo boleznijo ter vsakdanjim življenjem.