Skoči do osrednje vsebine

Minister za zdravje na neformalnem srečanju ministrov za zdravje EU in srečanju tria predsedstev v Svetu EU za področje zdravja

Danes v Berlinu je poteka prvo neformalno srečanje ministrov za zdravje EU v času predsedovanja Nemčije. Ministri tria predsedujočih držav Svetu Evropske unije Nemčije, Portugalske in Slovenije so se neformalno sestali že včeraj.
Ministri za zdravje Nemčije, Portugalske in Slovenije za pultom
1 / 3

Predsedovanje tria poteka v obdobju od 1. julija 2020 do konca decembra 2021. Srečanje tria je gostil minister za zdravje Zvezne republike Nemčije Jens Spahn, poleg slovenskega ministra Tomaža Gantarja se je srečanja udeležila tudi portugalska ministrica za zdravje, Marta Temido. Ministri so v  prijateljskem vzdušju izmenjali svoja videnja, kako uresničevati potrjeni 18 - mesečni program predsedovanja, ob tem pa tudi potrdili medsebojno sodelovanje in zavezo, da bi se program v celoti izpolnil.

Nemčija pod vtisom izkušnje COVID-19 predseduje s sloganom  »Delujmo skupaj. Naproti evropski zdravstveni neodvisnosti.« V tem duhu je na dnevni red neformalnega zasedanja ministrov umestila teme, ki podpirajo doseganje zdravstvene neodvisnosti EU in sicer: krepitev Evropskega centra za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC), zagotavljanje oskrbe z zdravili (zmanjšanje odvisnosti od tretjih trgov), digitalizacija zdravstvenega sistema, sledenje stikov z okužbo s korona virusom. Med programi, ki jih je izpostavila predsedujoča država, je tudi EU4Health, s katerim bo zdravstveni sektor prvič imel  samostojen vir sredstev na ravni EU, v višini 9,4 milijarde EUR.

Minister Tomaž Gantar bo danes v razpravi na srečanju tria predsedstev nagovoril temo preskrbe z zdravili in okrepitve vloge Evropskega centra za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC) pri nudenju podpore državam članicam.