Skoči do osrednje vsebine

Evroskupina razpravljala o poletni gospodarski napovedi Komisije in izvolila novega predsednika

Finančni ministri evrskega območja, med njimi tudi minister mag. Andrej Šircelj, so se na današnji videokonferenci Evroskupine seznanili z vmesno poletno gospodarsko napovedjo Evropske komisije. Razpravljali so o proračunskem položaju in fiskalni naravnanosti v evrskem območju, izvolili pa so tudi novega predsednika Evroskupine. Novi predsednik Evroskupine je postal Paschal Donohoe iz Irske, ki bo z izvajanjem funkcije pričel 13. julija.

Zastava EU | Avtor: Ministrstvo za finance

Poletna gospodarska napoved Komisije predvideva 8,7 % upad na področju gospodarske aktivnosti evrskega območja, kar je približno odstotno točko slabše od majske napovedi, ki je predvidevala 7,75 % upad. Napoved za Slovenijo se od maja ni bistveno spremenila, je pa boljša od povprečja v Evropski uniji, in sicer 7,0 % upad. Komisija tudi opozarja, da bi morebitni pojav drugega vala pandemije napoved še poslabšal.

Predstavitvi gospodarske napovedi je sledila razprava ministrov o proračunskem položaju in fiskalni naravnanosti v evrskem območju. Napovedi za leto 2021 so izjemno negotove, pričakuje pa se okrevanje gospodarstva ter s tem izboljšanje javnih financ. Evropski fiskalni svet v luči nepredvidljivosti zdravstvene situacije ter s tem tudi nepredvidljivosti na finančnem, gospodarskem in socialnem področju priporoča spodbujevalno fiskalno politiko v letu 2021, s čimer bi povečali gospodarsko aktivnost.  

Minister Šircelj je poudaril, da podpira učinkovito pot k okrevanju gospodarstva, pri čemer morajo imeti ključno vlogo investicije in strukturne reforme.